Donează și tu pentru copiii care vor la școală! Laura Cosoi, Oana Cuzino și Connect-R au făcut-o deja

8 septembrie 2021 19:00   Național
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru un nou an școlar sunt în toi, însă statisticile trag un semnal de alarmă. Pentru copiii din mediile defavorizate din România, accesul la rechizite este precar: 4 din 101 părinți din aceste comunități nu își permit să achiziționeze total sau parțial cărți, manuale sau rechizite pentru copii lor, iar pandemia le-a adâncit și mai tare dificultățile de zi cu zi.

Cum arată începutul de an școlar în mediile defavorizate?

Conform celor mai recente statistici World Vision, 25% dintre copii nu au acces întotdeauna la rechizitele de care au nevoie la școală. În 2020, 4 din 10 părinți nu au mai cumpărat rechizitele și cărțile necesare pentru copii, pentru a face economii. Rata a crescut aproape dublu față de 2018, când 21% dintre părinți spuneau că au cumpărat mai puține cărți copiilor lor. De asemenea, dacă în 2018, 84% dintre respondenți afirmau că au întotdeauna suficiente cărţi și rechizite pentru școală, în 2020 procentul a scăzut la 74%.

Cum se umple o sală de clasă goală?

Pentru a veni în întâmpinarea acestei situații, Mega Mall alături de World Vision România lansează Empty Classroom, o campanie de strângere de cărți și rechizite noi. Toți cei ce doresc să doneze cărți (noi sau second-hand) sau rechizite (noi) sunt așteptați în fiecare zi a săptămânii în Mega Mall, unde pot să interacționeze cu voluntarii World Vision într-un spațiu special amenajat la nivelul -1, lângă Sportissimo. Spațiul reiterează conceptul campaniei și prezintă o sală de clasă cu bănci și rafturi goale.

Ce au donat vedetele

Laura Cosoi, Oana Cuzino sau Connect-R se numără printre vedetele care s-au alăturat campaniei și au donat pentru copiii care vor la școală. Laura Cosoi a donat Cartea Junglei, pe care o citește adesea și fiicei sale, Rita, și care îi reamintește despre ce înseamnă o copilărie liberă. Connect-R le-a oferit celor mici Biblia pentru copii, o carte pe care și el o citește adesea alături de fiica sa, iar Oana Cuzino a venit la mall cu o carte scrisă de una dintre prietene sale, ce îi învață pe cei mici despre ce înseamnă prezența pe platformele de social media, cum să nu pice în capcana aparențelor și cum să aibă grijă de propria siguranță.

Voluntarii reabilitează școli de la țară

Și în mediul rural putem găsi școli frumoase, curate, bine dotate. Cu ajutorul a peste 250 de companii care au contribuit cu bani, produse sau servicii, Asociația BookLand s-a apucat de renovat școli. Anul trecut a bifat 14 instituții de învățământ, anul acesta vor fi 23. Se regăsesc în județele Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Călărași, Caraş Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Tulcea și Vrancea. Două şcoli sunt deja finalizate, alte 6 urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni, diferența de 15 urmând a fi predate până în Ianuarie 2022, inclusiv. Spre exemplu, școala primară Bobîlna a primit o investiție de peste 30.000 de euro. A fost zugrăvită integral, interior-exterior, s-a montat parchet, pavele în curte, s-a dotat cu mobilier și loc de joacă, au fost dotate corespunzător toaletele. „Rezultatele se văd pe chipurile senine ale copiilor, care în ultima perioadă au zâmbit mai mult și s-au bucurat pentru minunea dăruită”, a declarat directorul școlii, Gabriela Tellman.

„Școala, un loc în care copiii să vină cu bucurie”

Ȋn judeţul Arad, localitatea Curtici, Şcoala Gimnazială nr.2 a beneficiat de investiții de 40,000 euro, reparându-se și zugrăvindu-se integral interiorul şcolii, înlocuindu-se ușile, pardoselile și caloriferele, echipându-se toaletele (inclusiv pentru persoanele cu dizabilități), scoala primind și mobilier, jaluzele și lămpi UV. „Ȋn şcoala noastră învață elevi de etnie romă în proporție de 100%. Aceștia fac parte din categoria dezavantajată fiind o comunitate săracă, cu părinți plecați în străinătate. Spaţiul în care copiii îşi desfăşoară activitatea e al doilea învăţător. Noi credem mult în această idee (mediul ca profesor) și încercăm să o punem în aplicare cât de des putem. Important este să le facilităm un „mediu multisenzorial”. Cum vedem noi şcoala? Un loc în care copiii să vină cu bucurie. În care fiecare zi să fie o descoperire. În care copiii să fie susținuți și ghidați de un învățător care vede tot ce e mai bun în ei. Un loc în care copiii să simtă că aparțin”, a declarat Oana Vereşezan, directorul școlii.

Evident, planurile pentru anii următori sunt și mai mărețe, echipa BookLand propunandu-și inclusiv construcția în fiecare județ a unor şcoli etalon pentru sistemul de învățământ românesc. „Ca nație, am stat și am așteptat îndeajuns să ni se dea. Acum e momentul să punem cu toții umărul! Pentru că NU cred că vreți să vă imaginați o ţară cu copii needucați...”, a spus și Mihaela Petrovan, fondatorul Asociaţiei BookLand.

Mai multe