Dosarul mitei la RAR. Ce parole foloseau funcţionarii corupţi

13 septembrie 2019 13:00   Național
Ultima actualizare:

Apari informaţii noi în dosarul mitei la RAR. Funcţionarii foloseau parole pentru a nu fi prinşi. Acestea constau în diverse nume de bărbaţi şi erau schimbate periodic pentru a nu da de bănuit. Mai mult, cei care nu ştiau noile parole nu erau primiţi în acest cerc. Silviu, Marius sau Mihai erau parolele stabilite de funcţionari RAR şi complicii lor.

Tribunalul Sibiu a dispus, joi. arestarea preventiva a 10 persoane, printre acestea fiind şeful RAR Sibiu şi politistul din Mureş care se ocupa cu vânzarea maşinilor samsarilor. Pentru alte 3 persoane s-a dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile.

În dosar sunt cercetaţi mai mulţi funcţionari publici din cadrul RAR Sibiu şi RAR Vâlcea. Aceştia, prin intermediul unor terţe persoane, pretindeau şi primeau sume de bani pentru activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării, potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Veşteman, citat de mediafax.

Procurorul arată că funcţionarii îşi luau măsuri de protecţie, astfel încât să nu se ştie unde ajunge, în final, mita.

Aceştia îşi asigurau conspirativitatea faptelor comise, apelând la „serviciile de intermediere” prestate de anumiţi complici. De regulă, fiecare inginer „lucra” cu un anumit complice, aspecte cunoscute atât de ceilalţi funcţionari cât şi de ceilalţi intermediari şi beneficiari ai „serviciilor de intermediere” (mituitori).

Funcţionarii RAR şi complicii lor au creat anumite coduri, pentru ca atunci când un mituitor intra în legătură cu complicele funcţionarului, după pretinderea şi primirea mitei, intermediarul îl instruia pe mituitor să îl contacteze pe inginerul pentru care el „lucra” şi să îi spună că „vine din partea lui Silviu” ori „vine din partea lui Mihai”.

Cum ştiau funcţionarii că şpaga a fost primită

Anchetatorii spun că aceste prenume se schimbau periodic, ele reprezetând, de fapt, un cod.

„În momentul în care funcţionarul auzea un anumit nume: Silviu, Marius sau Mihai, acea persoană fiind una fictivă, acel nume corespundea cu cel stabilit de funcţionar cu complicele său”. Acesta avea reprezentarea certă că mituitorul a luat legătura cu intermediarul, a discutat modalitatea de comitere a faptelor de corupţie şi a remis mita către el, prin intermediul complicelui său”.

Acest plan avea ca scopt atat derutarea organele de urmărire penală, prin acreditarea ideii că ar fi implicat în fapte de corupţie o altă persoană cu prenumele folosit drept cod, astfel încât ancheta să se concentreze în scopul identificării acelui terţ inexistent. Pe de altă parte, un alt scop evitarea creării unei breşe în lanţul infracţional.

Parolele erau schimbate la diferite intervale de timp. Aceste schimbări erau făcute astfel încât, în momentul în care beneficiarul nu a discutat cu complicele şi nu i s-a comunicat noul cod, dar se prezenta folosind un vechi prenume, funcţionarul îşi dădea seama că acesta nu a discutat cu intermediarul şi nu a dat banii.

Citeşte şi: 

Poliţist din Mureş, agent de vânzări pentru samsarii de maşini

Respinsă la RAR, maşina e perfectă după juma’ de oră

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Mai multe