«Dosarul Revoluției» se redeschide, la cererea procurorului general

5 aprilie 2016 19:17   Național
Ultima actualizare:

”Dosarul Revoluției”se redeschide! Bogdan Licu procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a declarat, marţi, că a cerut redeschiderea urmării penale în această speță. Potrivit Mediafax, procurorul Licu a declarat că "se fac cercetări pentru genocid".

"Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplet. În modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie '89" a declarat Bogdan Licu.

Potrivit acestuia, cele mai multe dintre audierile care s-au făcut în acest dosar au fost "sintetice şi formale" iar "trăgătorii nu au fost identificaţi". Totodată, el a mai spus că muniţia care s-a folosit nu a fost identificată şi nici armele cu care s-au tras.

"Modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului" a mai declarat Licu. " Urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile" a mai spus acesta.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu va trebui să găsească o soluție pentru a primi documentele strânse de comisiile Parlamentului care au cercetat în mai multe cazuri împrejurările Revoluției.

Solicitarea a fost însă refuzată de Biroul Permanent pe motiv că "documentele solicitate au regim clasificat, ele se încadrează în prevederile Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate", a declarat, luni, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru."Conform legii, ele având acest regim nu le putem înainta, facem această corespondenţă cu Parchetul General", a spus Chelaru. Președintele Asociaţiei Decembrie 1989 Teodor Mărieș a declarat referior la decizia procurorului general interimar de pe lângă ÎCCJ de a redeschide dosarul Revoluţiei "că este o decizie normală, care spală parţial păcatele Parchetului General"

Mai multe