Două surori, mame ale aceleiași fetițe!

16 august 2016 21:23   Național
Ultima actualizare:

Scenariu de film în comuna Mătăsari din judeţul Gorj! Lidia Vîlsan nu a mai putut fi mamă din cauza neglijenţei unor medici, dar, la 18 ani de la tragedie, sora sa mai mică i-a născut fetiţa! Maya este acum bucuria părinţilor săi, dar aceştia nu sunt părinţi şi în acte şi trebuie să se lupte în instanţă pentru acest lucru.

Lidia Vâlsan şi soţul său sunt împreună de două decenii şi mereu şi-au dorit cu ardoare un copil. În urmă cu 18 ani, Lidia a pierdut o sarcină, iar dintr-o culpă medicală nu a mai putut rămâne niciodată însărcinată. 

„Am fost însărcinată. Era 1998, eram tânără. Copilul nu a trăit din vina medicilor. Am suferit o hemoragie şi nu am ştiut că uterul mi-a fost scos şi nu mai puteam avea copii niciodată. Nu îmi dădeam bine seama ce se întâmplă atunci”, ne-a spus Lidia. Vestea că nu va putea deveni mamă a devenit o crudă realitate. Trecuseră 10 ani de când se căsătoriseră şi aproape două decenii de când erau împreună. „După căsătorie, am început din ce în ce mai mult să îmi doresc să am copii. Am aflat că singura şansă este să găsesc o mamă-surogat, o mamă purtătoare”, îşi aminteşte Lidia, care are acum vârsta de 35 de ani. 

Sora ei mai mică, Bianca, a decis să o ajute să devină mamă şi a ştiut de la bun început că sufletul pe care îl va purta în pântece este copilul surorii sale, adică nepotul sau nepoţica sa. În vara anului 2014, Bianca a adus-o pe lume pe Maya Constantina Vîlsan, fiica surorii sale, prin inseminare in vitro. Totul s-a întamplat la o clinică privată din Timişoara. Maya a primit nota 10 la naştere.

„Aşa am simţit, am zis că vreau să îmi ajut sora. Eu puteam face copii, eram sănătoasă. I-am spus că o ajut, că o să încerc. Eram în Italia atunci. Am venit în România şi am început tratamentele. Am stat împreună cu sora mea şi cu cumnatul meu un an şi ceva, pe toată perioada sarcinii. Maya este o părticică din mine, este adevărat, am un sentiment aparte faţă de ea, dar este fiica surorii mele. Am ştiut mereu că este copilul surorii mele, am fost conştientă de asta de la bun început. După un an de la naşterea Mayei, m-am căsătorit, soţul meu ştie situaţia. Acum sunt şi eu însărcinată, vom avea un băieţel şi suntem fericiţi! Maya nu este copilul meu, eu doar am purtat-o în pântece!”, a afirmat Bianca, mama-surogat şi mătuşa micuţei Maya.

De când s-a născut fetiţa şi până în prezent, Lidia şi soţul său Dumitru încearcă prin instanţele de judecată să rezolve problema certificatului de naştere al copilei. În dreptul mamei este trecută Bianca, mama-surogat, iar la tată, cumnatul său. „Nu reuşim să o trecem pe Lidia pe certificat. Ne tot judecăm. Am dat în judecată după ce s-a născut Maya, am câştigat la Judecătoria Motru, însă au făcut procurorii recurs. Acum ne judecăm la Bucureşti, vom ajunge şi la CEDO dacă este cazul! Numele soţiei mele trebuie să fie în dreptul mamei Mayei!”, ne-a spus Dumitru Vîlsan. 

Inseminarea artificială costă între 200 și 700 de euro

Inseminarea intrauterină constă într-o procedură de laborator prin care specialistul embriolog prelucrează sperma, care apoi este introdusă de medicul ginecolog în uterul femeii cu ajutorul unui cateter subțire, în aproprierea momentului ovulației. În cazul inseminării, fertilizarea se produce la nivelul trompelor uterine. Dezvoltarea foliculilor ovarieni și ovulația vor fi monitorizate ecografic. Procedura de inseminare nu este dureroasă, se efectuează fără anestezie și durează doar câteva minute. 

Costurile tehnicii de inseminare artificială diferă de la clinică la clinică în funcție de serviciile pe care le oferă și de numărul de proceduri efectuate. Acestea variază între 200 și 700 de euro. (Oana Neacșu)

Mai multe