Dramă la indigo. Familie de români despărțită de copii în Norvegia

19 ianuarie 2016 9:15   Național
Ultima actualizare:

Ruth și Marius Bodnariu, care și-au văzut copiii luați cu forța de sistemul de protecție a minorilor din Norvegia, nu sunt singurii părinți care au avut de suferit de pe urma prigoanei sistemului de protecție a copilului din țara scandinavă. O altă familie de români a trecut prin momente de groază în urmă cu aproape doi ani. În ciuda unei hotărâri definitive și irevocabile, soții nu și-au recuperat cei doi băieți nici până în ziua de azi.

Direcția de protecția copilului din Norvegia, Barnevernet, ia copiii românilor în plasament și uită să-i înapoieze. Roberto (5 ani) și Adrian (6 ani) sunt cei doi copii ai familiei mixte Avrămescu Cruz, luați în plasament de autoritățile norvegiene în urmă cu aproape doi ani și despărțiți unul de altul. Ca și în cazul Bodnariu, părinții au fost acuzați că și-au bătut copiii, după ce aceștia au spus la grădiniță că li se aplică deseori corecții fizice. „În 19 martie 2014, i-au luat de la grădiniţă, eu nu am ştiut. I-am dus la grădiniţă, eu am plecat la cumpărături şi m-am trezit cu vizita poliţiştilor la mine acasă, nu ştiam ce s-a întâmplat. Mi-au zis să mergem împreună pentru a povesti despre copii. Mi s-a adus un interpret”, a povestit Andreea Avrămescu Cruz, mama celor doi copii, pentru Digi 24.

Declaraţia micuţilor a făcut apoi obiectul unei examinări judiciare. Pas care, în final, a condus, potrivit explicaţiilor oferite de avocata Eva Frivold rudelor din România ale Andreei Avrămescu Cruz, la preluarea copiilor din sânul familiei, printr-o procedură de plasament de urgenţă. Decizia datează din 19 martie 2014. Autorităţile norvegiene au decis deschiderea a două dosare – unul penal, iar celălalt legat de îngrijirea copiilor. Practic, Andreea şi Roberto Cruz aveau şanse să-şi mai vadă copiii acasă doar dacă reuşeau să câştige cele două procese distincte, unul cu Protecţia Copilului, iar celălalt cu poliţia.

Andreea și soțul ei, Roberto, sunt surdo-muți. Din fericire, cei mici nu au moștenit această dizabilitate și au învățat de la părinții lor limbajul semnelor.Timpul petrecut departe de adulți i-a făcut pe cei mici să uite aproape toate semnele prin care pot comunica cu mama și tata. În dosarul deschis de Protecţia Copilului, părinţii au primit în cele din urmă câştig de cauză. Deşi, în 19 august 2014, prima instanţă a decis plasarea micuţilor la alte familii, Andreea şi Roberto Cruz au câştigat recursul, ultima instanţă concluzionând, în 12 ianuarie 2015, că nu există motive pentru ca minorii Adrian şi Roberto să fie luaţi de lângă părinţii lor. Însă bucuria a fost scurtă.

Potrivit informaţiilor confirmate pentru rudele din România şi de avocata Eva Frivold, în intervalul în care băieţii nu au mai trăit alături de mama şi tatăl naturali, „municipalitatea a eșuat în a le asigura copiilor condiţiile necesare pentru a nu uita limbajul semnelor”. „Este o tergiversare, doar puteau să trimită un interpret de două ori pe săptămână sau de câte ori doreau pentru a se ocupa de copii. Există totuşi o sentinţă judecătorească şi ei nu o pun în aplicare”, susţine bunicul din România al celor doi copii, Constantin Avrămescu. Barnevernet, instituţia care a gestionat cazul, a scăpat din vedere acest detaliu-cheie, aşa că soluţia pe care birocraţii au găsit-o a mai trimis o undă de şoc familiei: vor păstra în continuare copiii. Dar nici acum nu se ştie până când. Citește mai multe despre acest caz pe digi24.ro.

Alte șapte familii de români, victime ale Barnevernet

Autoritățile române mai dețin informații cu privire la încă şapte familii, în care cel puţin unul dintre soţi este român, care au fost separate de copii. Minorii au fost preluați de autoritățile norvegiene, pentru a-i proteja tocmai de părinții lor naturali. În evidenţele Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti figureză 16 minori aflaţi în diferite forme de plasament în Norvegia. Alţi zece copii din şase familii au trecut prin experienţe similare în ultimii cinci ani, cazurile fiind între timp închise, însă nu neapărat prin soluţii în favoarea părinților români.

Mai multe