Dr.Mihai Craiu: Nu mai avem unde să punem copiii cu SARS-CoV-2, suntem plini
Valul patru al pandemiei face ravagii în rândul tinerilor, autoritățile raportând joi, 7 octombrie, un număr de 395 de minori internați, dintre care 22 la ATI. Doctorii au ajuns în situația în care trebuie să decidă cine are prioritate la internare, a declarat, joi seara, la Digi24, medicul Mihai Craiu.
„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului - n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, a mărturisit medicul pediatru Mihai Craiu. „Aproape la fel ca ai noștri colegi de la adulți. Și lucrurile nu se vor opri aici”, a declarat medicul Mihai Craiu la Digi24.
Cel mai mic pacient, un nou născut de câteva zile
Medicul a spus că aceeași situație se întâlnește la toate celelalte spitale de copii din București, la „Grigore Alexandrescu”, la „Gomoiu” etc. Sunt pline de copii care au COVID, iar perspectivele sunt și mai sumbre. „Bine, nu sunt foarte grav bolnavi - noi nu avem voie să-i ținem pe cei de terapie intensivă - dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani - e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul.
Niciunul dintre părinții acestor copii nu este vaccinat, a punctat medicul pediatru. „Un copil de o lună nu merge nici în club, nici niciunde. A luat de la părinți, de acasă. Mama lui e pozitivă și ea”, a spus Mihai Craiu.
Copiii între 5 și 12 ani au un risc de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta
Varianta Delta, o tulpină de virus SARS-CoV-2 extrem de contagioasă, a fost identificată pentru prima dată în India, în decembrie 2020. A străbătut rapid ţara respectivă şi a ajuns în Marea Britanie, ceea ce a dus la creşterea numărului de infecţii şi decese în Regat. Conform unui medic expert în boli infecţioase pediatrice şi vaccinolog, copiii între 5 și 12 ani şi adulţii sub 50 de ani au un risc de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta. Cea mai eficientă metodă de protecţie în faţa noii variante este vaccinarea, spune dr. Inci Yildirim, medic specialist la Yale Medicine în boli infecţioase pediatrice şi vaccinolog. „Toţi viruşii evoluează în timp şi suferă modificări pe măsură ce se răspândesc şi se reproduc”.
Citește și:
Delta, virusul invizibil! De ce-i sperie aşa tare pe medici
Tulpina Delta te poate „păcăli” că e doar o răceală: "Valul 4 se va vedea în spitale, în septembrie"