Duminică se ruga la icoane, azi e în celulă

25 martie 2016 22:20   Național
Ultima actualizare:

Un primar extrem de popular în rândul comunităţii din sectorul 2, Neculai Onţanu era nelipsit de la evenimentele religioase. Săptămâna trecută, în duminica Ortodoxiei, edilul a participat la ultima ceremonie închiantă Fecioarei Maria. Acum e în arest.

O sută de preoţi din marile biserici din sector, mii de credincioşi cu icoane-n mâini, sfânta Liturghie, Fecioara cu pruncul, nici Dumnezeu însuşi, nu i-au putut opri pe procurorii DNA să deschidă dosar de urmărire penală pe numele lui Neculai Onţanu. În duminica Ortodoxiei, edilul sectorului 2 s-a alăturat procesiunii religioase de la Biserica Icoanei, cum o face în fiecare an de când e primar. S-a închinat la icoana Maicii Domnului cu pruncul, pictată la anul 1673 de părintele pictor Luca Iconarul. Icoana nu e un obiect de cult obişnuit, altfel n-ar fi fost purtată cu atâta evlavie de preoţi şi nici n-ar fi fost urmată cu atâta veneraţie de mii de enoriaşi.

Preoţii spun că icoana a lăcrimat de două ori până acum şi e renumită pentru miracolele sale. În Duminica Ortodoxiei, Fecioara n-a făcut nici o minune pentru edilul de la 2, care a fost reţinut de DNA, miercuri, pentru presupuse acte de corupţie. Ieri, Onţanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce procurorii i-au convins pe judecătorii Curţii de Apel că primarul se face vinovat de luare de mită. E vorba de un teren de 1.500 de metri pătraţi chiar în sectorul pe care-l păstoreşte şi care a ajuns, într-un final, la fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea.

Edilul nu a aşteptat să fie ridicat de acasă, ci s-a predat vineri poliţiştilor bucureşteni. Şoferul care l-a dus cu maşina, un poliţist local din subordinea primăriei, s-a ales şi el cu dosar penal, întrucât a intrat cu autoturismul în curtea Poliţiei Capitalei, deşi acest lucru e interzis. Primarul de la sectorul 2 şi-a petrecut prima noapte în arest alături de alţi doi inculpaţi în acest dosar de corupţie: avocata Loredana Radu şi secretarul Consiliului Local al sectorului 2, Toma Şutru, anchetaţi pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Borcea: «I-am promis un milion de euro»

Primarul Neculai Onțanu, acum suspendat din funcție, a fost turnat la DNA de două persoane. Unul dintre „binvoitorii” săi este afaceristul Cristian Borcea, care le-a spus anchetatorilor că era dispus să-i ofere edilului un milion de euro dacă îl ajută să intre în posesia unor terenuri. Al doilea turnător e omul de afaceri Dragoș Dobrescu.

„Am fost de acord cu propunerea lui Dragoş Dobrescu, sens în care la următoarea întâlnire cu primarul Onţanu (…) i-am spus acestuia că Dragoş Dobrescu împreună cu mine doream să obţinem resituirea unor suprafeţe de teren în sectorul 2, întrebându-l dacă ne poate ajuta. I-am spus domnului primar că, în cazul în care vom obţine restituirea, îi vom da o sumă de bani, din câte îmi amintesc, un milion de euro. Domnul primar a fost de acord cu propunerea mea şi mi-a spus că, dacă documentele sunt în regulă, ne va ajuta să obţinem acele terenuri”, se arată în denunțul lui Borcea, potrivit realitatea.net.

Mai multe