După zăpadă şi viscol, vine gerul! Uite cum trebuie să te îmbraci pentru a evita o răceală

7 februarie 2020 20:01   Național
Ultima actualizare:

Vine gerul! În centrul ţării, temperaturile vor scădea până la -20˚C, până pe 10 februarie. N-am scăpat nici de vânt şi viscol, dar vor continua să facă revagii în special la munte.

“Vorbim despre o schimbare în regimul de temperaturi. Urmează o vreme deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Pentru dimineaţa zilelor 7, 8, 9 şi 10 februarie, vorbim de minime în ţară între -18˚C, posibil -20˚C, până la -3˚C. Cele mai coborâte vor fi în depresiuni din estul Transilvaniei. Vorbim de temperaturi mai coborâte cu 5-6˚C faţă de cele normale pentru această perioadă”, a explicat la Digi24 directorul ANM Elena Mateescu. Meteorologul a precizat că după 10 februarie temperaturile vor creşte semnificativ de la o zi la alta, ajungând ziua la maxime cuprinse între 7 şi 12˚C.

Pentru această perioadă geroasă şi în plină epidemie de gripă, cel mai important e cum să te îmbraci şi ce să mănânci. Scoate hainele groase din dulap şi îmbracă-te în aşa fel încât să nu-ţi fie nici frig, dar nici prea cald. În caz contrar, cu siguranţă te va paşte o răceală. 

Poartă o căciulă tricotată

Când afară temperatura scade cu mult sub zero grade, poartă o căciulă groasă, care să-ţi acopere bine capul, urechile, dar şi fruntea. Recomandate sunt modelele tricotate, din lână. Nu uita de căciulile cu urechi, cunoscute şi sub denumirea de căciuli ruseşti, extrem de călduroase, care îţi oferă protecţie împotriva frigului şi mai ales a vântului. Căciula cu urechi se poate prinde sub bărbie şi îţi va proteja de frig şi gâtul.

Încalţă ghete cu talpă groasă

Poţi să spui adio cizmelor elegante sau botinelor din piele întoarsă, cu toc. Gerul te obligă să scoţi din dulap ghetele şi bocancii cu talpă groasă, antiderapantă, care te ajută să îţi menţii echilibrul pe gheaţă şi zăpadă, dar care îţi vor proteja şi picioarele de frig. Optează pentru modele cu talpă plată, nu foarte rigidă, care prezintă striaţii adânci cu efect antiderapant.

Nu uita de mănuşi şi fular

Mănuşile tricotate din lână sunt recomandate faţă de cele din piele sintetică sau naturală. Iar asta pentru că pielea nu ţine de cald, deşi te protejează de vânt. În schimb, o pereche de mănuşi tricotate, din lână sau caşmir, îţi vor încălzi mâinile, dar vor lăsa şi pielea să respire şi să se oxigeneze.

Îmbracă-te în „straturi”

Şi modul în care combini produsele vestimentare este foarte important. Îmbracă-te în aşa fel încât afară să nu-ţi fie frig, iar în interior – la birou, la serviciu – să nu-ţi fie cald. De exemplu, poţi îmbrăca un tricou, peste el poţi pune o cămaşă, iar peste cămaşă poţi trage un hanorac. În momentul în care ajungi într-o încăpere, dă jos hanoracul. Dacă îţi e în continuare cald, dă jos şi cămaşa.

Atenţie ce mâncaţi!

Pentru a nu avea probleme de sănătate atunci când temperaturile sunt scăzute, renunţaţi la alcool şi la cafea, dar aveţi grijă să vă hidrataţi cu apă, supe călduţe sau ceaiuri din plante. Dacă aţi stat mult în ger, nu e indicat să beţi imediat un lichid fierbinte, ci la temperatura camerei. De asemenea, luaţi-vă vitamine din fructele de sezon (portocale, mandarine, grapefruit, kiwi).

Bărbat găsit mort în zăpadă

A murit şi un om din cauza viscolului. Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Baia, judeţul Tulcea, au fost sesizaţi că pe strada Oituz din localitate se află o persoană decedată, respectiv un bărbat de 50 de ani. Iniţial, o femeie din sat a văzut prin zăpadă o cizmă. Când s-a apropiat a realizat că e vorba despre un bărbat care zăcea nemişcat şi a alertat poliţia, conform tulceanoastra.ro. Pentru a putea stabili cauzele care au condus la deces, este aşteptat rezultatul necropsiei.

Imagini apocaliptice! Vântul a pus la pământ păduri întregi

Vântul extrem de puternic care a suflat cu până la 170 km/h a făcut prăpăd în mai multe localităţi. În Buşteni, arbori imenşi au fost doborâţi peste instalaţiile domeniului schiabil Kalinderu, devenit impracticabil. Tot din cauza vântului puternic, o conductă de distribuţie a apei potabile s-a rupt, astfel că mare parte din staţiunea prahoveană este nealimentată, scrie adevarul.ro. Şi în Munţii Buzăului vântul a suflat cu 145 km/h şi a ras o porţiune de pădure de pin negru din comuna Bisoca, aflată la 1.000 de metri altitudine.

Potrivit autorităţilor locale, cel puţin 60 de arbori au fost culcaţi la pământ, din pădurea aflată pe domeniul public, conform adevarul.ro. În pădurea Lacurile, aşa cum este cunoscută rezervaţia de pin negru, a fost amenajată o zonă de agrement, unde de peste 50 de ani se organizează serbări folclorice.

Primarul din Bisoca, Florin Stemate, crede că în acest punct s-ar fi putut forma un vârtej care efectiv a smuls din rădăcină pini de zeci de ani şi foarte masivi. ”Dacă vedeţi ce e acolo, este peste imaginaţia noastră. Peste 60 de pini au fost doborâţi pe o porţiune de aproximativ 5.000 de metri pătraţi din pădurea comunei. Acum trebuie marcaţi, tăiaţi şi curăţat terenul. Va fi greu, pentru că o rădăcină este aproape cât un camion”, spune primarul din Bisoca, Florin Stemate. În cădere, copacii au agăţat şi firele de curent şi au rupt câţiva stâlpi. Timp de mai bine de 12 ore, peste 2.000 de locuitori nu au avut racordate locuinţele la sistemul de alimentare cu energie electrică.

Mai multe