E Bucureştiul pregătit pentru cutremurul care ar putea ucide mii de oameni?

16 decembrie 2015 18:49   Național
Ultima actualizare:

Teama că un eventual cutremur cu o magnitudine mare ar putea distruge oraşul Bucureşti e din ce în ce mai mare. În Centrul Vechi, numeroase clădiri au buline roşii, semnul că s-ar putea prăbuşi la un seism cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Ritcher. Un site britanic a realizat un reportaj în care vorbeşte despre riscurile la care se supun bucureştenii, dar şi despre schimbările care au avut loc de la incendiul din Colectiv.

La cutremurul din 1977, peste 1.000 de clădiri au fost avariate şi 11.000 de oameni răniţi. Autorităţile au încardrat 374 de clădiri, cu un total de 2.700 de apartamente, în clasa 1 de risc seismic. Din ele, 184 sunt o ameniţare publică. 

După incendiu din Clubul Colectiv, în urma căruia 62 de oameni au murit, barurile, restaurantele, teatrele şi alte localuri deschise în aceste clădiri au fost închise. 

Bucureştiul a fost lovit de trei cutremure mari din 1900 până în prezent: în 1908, 1940 şi 1977. Multe dintre clădirile ridicate în Capitală au fost afectate de aceste seisme. 

"Aceste clădiri au fost ridicate în anii 1870 şi 1940. Au trecut deja prin câteva cutremure mari. Cel mai mare pericol în reprezintă clădiri construite între cele două războaie mondiale", a explicat fostul seismolog Valentin Mandache, conform citymetric.com. 

Jurnaliştii de la City Metric punctează că multe apartamente din clădirile cu risc seismic pot fi închiriate la un preţ chiar şi de trei ori mai mic decât cel normal şi că oamenii sunt dispuşi să îşi asume acest risc. "M-am mutat aici pentru că era ieftin şi aproape de centru, ceea ce e grozav când vine vorba de un apartement. Ştiu că e riscant, e evident când te uiţi la clădire. Îmi place la nebunie apartamentul, dar dacă aş avea cum, m-aş muta într-un loc mai sigur", a povestit Amalia, care stă într-un bloc cu bulină. 

Autorităţile, nevoite să facă investiţii majore pentru a evita o tragedie

Jurnaliştii britanici punctează că, pentru a evita o tragedia în cazul unui cutremur mare, e nevoie de investiţii serioase pentru a consolida clădirile cu bulină roşie. Mai mult, nu numai că vor fi salvate vieţi, dar şi clădiri de importanţă arhitecturală, care se află acum în pericol. 

În ultimul deceniu, în fuga după profit, proprietarii apartamentelor cu risc, dezvoltatorii de proprietăţi şi consultanţii au ignorat riscurile, iar unii chiar au dat jos bulinele roşii de pe clădiri de teamă să nu piardă bani. Autorităţile, la rândul lor, nu au făcut nimic pentru a consolida clădirile cu risc seismic. 

După incendiul din Colectiv, însă, oamenii par să fie mai temători şi nu mai sunt dornici să îşi asume atât de multe riscuri. Protestele din stradă, când 30.000 de oameni au ieşit pentru a cere demisia Guvernului, dar şi a lui Cristian Popescu Piedone, nu au rămas fără ecou. Jurnaliştii de la City Metric îşi încheie articolul spunând că acesta poate fi un semn că lucrurile se vor schimba şi în ceea ce priveşte clădirile neconsolidate şi poate nu va fi nevoie de o tragedie pentru a se face această schimbare. 

Mai multe