E JALE! Facultăţile nu mai au studenţi

2 august 2013 11:43   Național
Ultima actualizare:

S-au distrat, au chiulit cât au putut de mult şi nu au reuşit să promoveze examenul de Bac. Acum stau la mila părinţilor sau la coadă la ajutorul de şomaj. 100.000 de absolvenţi de liceu din acest an, plus încă pe atât din anul trecut, nu au obţinut diploma de Bac.

Peste 43.000 de absolvenţi s-au înregistrat în ultimele două luni ca şomeri, 35.728 dintre ei fiind absolvenţi de învăţământ liceal sau post-liceal, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Sunt facultăţi unde nu s-a înscris nici un candidat, altele unde doar o persoană a depus dosar de înscriere, iar multe vor organiza încă o sesiune de admitere, a treia, doar-doar, mai vin să se înscrie câţiva tineri.

Părea că admiterea la facultate va fi exigentă în acest an, când notele la Bac au fost mai mari ca anii trecuţi. S-a dovedit un dezastru pe linie. Au rămas mii de locuri neocupate, chiar şi cele fără taxă.

Situaţia este disperată şi pentru profesori, după ce peste 100 de specializari au fost deja lichidate, din lipsă de studenţi.

La ASE din Bucureşti, una dintre cele mai căutate universităţi din ţară, circa 20%  de locuri nu au fost ocupate şi vor fi scoase din nou la concurs într-o sesiune nouă, în toamnă. De data aceasta vor fi acceptaţi candidaţi doar în baza mediei de Bac, fără probe de examen, informează gandul.info.

Şi la Universitatea Bucureşti au rămas locuri libere la buget. Au fost căutate specializări precum administrarea afacerilor, jurnalismul sau limbile străine, dar la Chimie, Fizică şi Filosofie nu s-au ocupat locurile.

O situaţie cu totul unică până acum este la Universitatea din Alba Iulia, la specializarile Teologie ortodoxă pastorală şi Muzeologie, unde s-au înscris câte un candidat.

Din cauza lipsei de candidaţi, Ministerul Educaţiei a propus lichidarea a încă 183 de specializări din 37 de universităţi, precum Politehnica şi Universitatea din Bucureşti, Babeş-Bolyai din Cluj, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Univesitatea de Vest din Timişoara, „Ovidius” din Constanţa.

Click! spuneAbsolvenţii care, într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire, nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă, pe o perioadă de şase luni.

Indemnizaţia de şomaj nu se acordă automat tuturor celor care s-au înscris în termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acordă la cerere.

Cererea, însoţită de documentele necesare, se depun de către solicitant la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu/reşedinţă.

Mai multe