Ea a inventat fructonata

10 mai 2018 19:36   Național
Ultima actualizare:

O româncă a uimit la Târgul Natural & Organic Products Europe, de la Londra, eveniment derulat în perioada 22-23 aprilie. Este vorba despre fructonată, singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42 de grade Celsius, fără pasteurizare finală.

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani), inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii – Antioxivita (extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri, bogat în antioxidanţi), a dat o nouă lovitură. După şapte ani de experimente şi cercetări, tânăra din Bihor a adus pe piaţă un produs unic în lume. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan”, povesteşte, entuziasmată, cercetătoarea. “De ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa, ştiind că peste 60 de grade Celsius se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am încercat conservarea fructelor prin procesare la temperatură de sub 42 de grade, să fie crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat la temperatură ambientală. Aşa a apărut fructonata”, se mândreşte Simona.Potrivit expertei în industria alimentară, produsul obţinut nu este nici gem, nici dulceaţă, nici marmeladă, ci gustul adevărat de fructe la borcan. “În cazul fructonatei se păstrează nutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct. Termenul de valabilitate este de doi ani la temperatură ambientală”, adaugă specialista. Pasta de fruct este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau la gustări.Orădeanca şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă superioară, cu mai mult fruct şi fără zahăr. Ea mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.

Mai multe