Ea e cea mai tânără primăriță din România: „Am părul roz, tatuaj și vorbesc colorat”
Se numește Irina Onescu, are 32 de ani și este cea mai tânără primăriță din România. Conduce comuna ardeleană Petriș și are o viziune total atipică „peisajului” politic din prezent. Ea crede că poate realiza lucruri mărețe, fără să se „vândă” vreunui partid.
Irina Onescu a publicat pe contul său de Facebook, urmărit de mii de persoane, un comentariu „kilometric” în care se descrie pe sine, cu bune și cu rele:
„Atenție, postare kilometrică! Sunt femeie, am 32 de ani, sunt necăsătorită, am părul roz, tatuaj pe spate, vorbesc mult și colorat și nu prea dau pe la biserică. Unde mai pui că sunt și mitică (bucureșteancă). Și da, cu toate astea, de un an de zile sunt Primarul comunei Petriș, din județul Arad. Un primar tânăr, independent și idealist, care crede în oameni și în potențialul lor de a face lucruri mărețe. Ce să mai, o naivă...”
Irina Onescu își justifică neimplicarea în vreun partid politic și susține că, deși are o viziune liberală, este deschisă tuturor opiniilor și „nu are nimic de împărțit cu nimeni”:
„Neînregimentarea mea politică este o opțiune personală, deși, ca tot omul, am și eu propriile afinități în acest sens. Sunt liberală în gândire, un liberalism ideologic care însă nu mă face atât de fanatico-absurdă încât să cred că orice altă foctrină este greșită ori să critic opțiunile altora. Am zis-0 și o voi mai spune, în parcursul meu administratic încă nu am întâlnit oameni care să mă forțeze să îi privesc prin prisma culorii politice. Asta pentru că nu îmi stă în fire să fiu neprietenoasă și nici să am prejudecăți."
„Nu am nimic de împărțit cu nimeni și nu port pică celor care nu mă plac, nu mă susțin sau nu sunt de acord cu mine. Și nu spun lucrurile astea doar pentru că sună bine, ci pentru că sunt adevărate și mă caracterizează. Mi-am asumat un job care îmi cere să reprezint echidistant interesele unei mase neomogene de indivizi, care în ansamblul ei se numește «comunitate». Cum aș putea face asta dacă m-aș poziționa cu doar o parte din ei și i-aș marginaliza pe ceilalți?”
Primărița din Petriș nu dorește să se alăture curentelor actuale din politica românească, ce sunt caracterizate de „circ și hoție”. pentru ea contează responsabilitatea și nu culoarea politică:
„Îmi cer scuze dacă în idealismul meu refuz să mă conformez sau să mă adaptez sistemului administrativ tradițional, slugarnic, parvenit și avid de putere. Oamenii sunt sătui de circ și hoție. iar eu sunt înainte de toate om. M-am implicat în administrația publică pentru a încerca să schimb ceva în bine, nu pentru a îngroșa rândurile celor servili. Știu, nu încălzește pe nimeni integritatea mea, dar vă întreb: cum poate un om care nu se respectă pe sine să îi respecte pe alții?”
„Dacă erai roșie...Dacă erai albastră...Dacă erai mov...NU, fraților! Alternanța la putere e firească. Azi roșu, mâine albastru, pimâine mov...Singura constantă a curcubeului politic trebuie să fie responsabilitatea actului de guvernare. Asta trebuie să primeze. Asta trebuie să conteze. Alternanța trebuie să fie dictată doar de un eșec în a reprezenta interesele sociale și economice ale țării. Și NU, nu trebuie să fim pasivi, să plecăm capul ori să ne resemnăm într-o auto-indusă neputință. Vrei să se schimbe ceva în țara asta? Ia atitudine!"
„Într-o Românie în care până și banii au un preț, singurul lucru pe care îl poți vinde dar nu îl mai poți răscumpăra este omenia. Eu refuz să mă vând, indiferent de ofertă!"