Efectele gazelor paralizante asupra copiilor, adulților și bătrânilor

14 august 2018 12:46   Național
Ultima actualizare:

Jandarmeria Română a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, vineri, 10 August, la protestul Disaporei. Gazele nu au fost folosite doar o dată, ci în rafale începând de la ora 17.30.

Protestatarii prezenți în Piața Victoriei vineri, 10 august, au fost expuși de mai multe ori  la o doză mare de gaze. Cât de nocive sunt aceste gaze pentru copii, bătrâni și adulți?

Specialiștii apreciază că spațiul din Piața Victoriei nu este unul deschis și că prezența clădirilor înalte asigură un perimetru în care gazul se concentrează, scrie hotnews.ro. Temperatura ridicată a potențat, de asemenea, efectele gazelor.

Ce conține gazul lacrimogen

Cele mai populare și eficiente doze de gaze lacrimogene sunt cele pe bază de clor și/sau arsenic, două elemente extrem de toxice pentru organismul uman, și anume gazul CS (o-Clorobenziliden malononitril) sau gazul DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina).

Jandarmeria nu a precizat ce tip de gaz a fost folosit, însă având în vedere efectul imediat, speciliștii citați de hotnews.ro speculează că s-a folosit tipul CS. 

Gazele lacrimogene precum CS sau DM sunt clasificate ca și arme chimice și este interzisă utilizarea lor în război, conform convenției de la Geneva, dar sunt utilizate împotriva cetățenilor civili.

Ce efecte au gazele lacrimogene asupra omului

Efectele pe termen scurt includ iritația și arsura puternică a pielii, ochilor și a căilor respiratorii (nas, gât, trahee, bronhii, plămâni), descărcare masivă de mucus, dezorientare, amețeală, respirație dificilă sau chiar pierderea cunoștinței.

În concentrație mare, gazele lacrimogene pot induce tuse puternică, vărsături sau arsuri ale pielii.

În unele cazuri poate provoca cicatrici de arsură permanente ale feței sau chiar moartea în cazul celor ce suferă de tulburări psihice. Însă, concentrații mari de gaz pot provoca moartea chiar și cetățenilor sănătoși, potrivit hotnews.ro.

Mai multe