Ei au grijă ca tu să fii în siguranţă la metrou!
Siguranţa circulaţiei metroului depinde de o mână de oameni. Fără ei totul s-ar transforma într-un adevărat haos. Sunt dispecerii din subteran, care răspund cu capul de vieţile călătorilor. Zeci de bucureşteni au profitat că ieri a fost ziua Porţilor Deschise la Dispeceratul Central şi au venit să-i salute.
La staţia Piaţa Unirii 1, după două uşi din termopan, se ascunde „creierul metroului".
Locul unde lucrează cei mai experimentaţi angajaţi ai Metrorex. Sunt dispecerii, oamenii care coordonează circulaţia în subteran. Pe nişte ecrane uriaşe văd tot ce se întâmplă, atât în staţii, cât şi pe traseu şi urmăresc în timp real toate trenurile.
„Într-o zi normală de lucru avem în circulaţie 60 de trenuri şi câte un operator care se ocupă de câte o magistrală. Ei iau legătura cu mecanicii de tren, le transmit când e cazul să staţioneze, opresc circulaţia în cazul unui suicid, trimit garniturile la depou dacă apare vreo defecţiune. Răspund de tot. Dispeceratul nostru este un fel de turn de control pe aeroport", ne-a spus, zâmbind, Constantin Ionescu, director de infrastructură la Metrorex.
Bucureştenii au avut, ieri, ocazia să-i vadă la treabă. Copiii au comparat dispeceratul, plin de luminiţe şi ecrane, cu o navă spaţială, iar adulţii s-au arătat încântaţi că au putut pătrunde într-un loc atât de important. Mulţi dintre ei au rămas să asculte poveştile angajaţilor. Aşa au aflat că de multe ori meseria lor e „pe muchie de cuţit". „Anul 2012 l-am început cu un suicid. O tânără de 25 de ani s-a aruncat în faţa metroului chiar pe 1 ianuarie, la staţia Nicolae Grigorescu. Vă daţi seama cât de şocat este să vezi aşa ceva pe monitoare", spune Sorin Oţelea, 48 de ani, care urmăreşte metrourile de 11 ani. Anul acesta şase persoane au ales să-şi ia viaţa în acest mod.
Vizite în subteran şi spectacole la Piaţa Unirii
Atât în staţii, cât şi în subteran călătorii au avut parte, ieri, de fel de fel de surprize cu ocazia „Zilei metroului".
La staţia Piaţa Unirii a avut loc, ieri, un concert de muzică clasică
Şeful dispeceratului le-a explicat copiilor pe înţelesul lor cum se comandă circulaţia metroului din acel loc
Curioşii au putut vizita Dispeceratul Central, iar cei care s-au grăbit au aşteptat metroul în staţia Piaţa Unirii 1 pe acorduri de muzică clasică şi au râs cu poftă când au dat cu cohii de statuile vivante, însufleţite de actorii de la Teatrul Masca.
Acţiunile au avut loc cu ocazia împlinirii a 33 de ani de existenţă a metroului în Bucureşti.