Ei i-au făcut ceas de lemn prinţului Nicolae
Ce au în comun prinţul Nicolae, actriţa Maia Morgenstern şi cântăreţele Feli şi Inna? Poartă ”Noah”, un ceas românesc din lemn realizat de doi tineri moldoveni, Ruben şi Iosif. Reporterii Click! au trecut pragul atelierului lor şi vă spun povestea acestora.
Ceasul prinţului Nicolae îţi atarge imediat privirea. De ce? Pentru că este din lemn! “L-am luat pentru că pasiunea bunicului meu (n.r. Regele Mihai) au fost ceasurile, iar bijuteria asta este personalizată şi am considerat că este deosebită”, ne-a explicat prinţul, pe care l-am întâlnit zilele trecute în Parcul Plumbuita din Bucureşti. Am mers la sursă, adică la atelierul unde a fost conceput, şi am aflat că a costat 370 de euro (aproape 1.800 de lei).
Povestea ceasurilor de lemn începe în iulie 2013, dintr-o întâmplare. Ruben Perju, un tânăr arhitect din Suceava, a primit de la soţia sa un ceas de firmă. L-a scăpat pe ciment şi bijuteria s-a dezmembrat. A pus totul în joacă la mână pe un cadran de lemn şi şi-a contactat cel mai bun prieten, pe Iosif Harasemiuc, inginer geodez tot din Suceava. Amândoi aveau 23 de ani, erau tineri hotărâţi să dărâme munţii şi să cucerească lumea.
“Împreună în iarna lui 2013 am decis să pornim o afacere cu ceasuri de mână din lemn. Apoi, de pe un site specializat, am luat primul mecanism cu quartz, pe care am dat 15 dolari”, îşi aminteşte Ruben începuturile. Pentru că ceasul trebuia să aibă un nume cu rezonanţă, i-au spus ”Noah”, de la personajul biblic Noe. Până în vara lui 2015 au vândut opt ceasuri cu 699 de lei bucata. În octombrie 2015 au participat la un curs de business la Cluj, iar ideea lor a atras atenţia a doi oameni importanţi de afaceri care au decis să investească. Au cumpărat un sfert din afacere şi cei doi suceveni au putut să se dezvolte, şi-au mutat producţia din mansarda tatălui lui Iosif din Suceava, la Cluj, într-o hală din zona industrială. De atunci au ajuns la versiunea numărul 10 a ceasului, au schimbat mecanismul care este acum elveţian, iar ”Noah” se vinde acum în toată lumea. Clientul îşi poate face singur ceasul, alegând lemnul, cureaua, culoarea, modelul acelor de ceas şi chiar cutia. Cel mai ieftin ceas costă 1.090 de lei, iar cel mai scump a costat 3.700 de lei.