Ei sunt «paznicii» căldurii din Bucureşti

21 ianuarie 2016 22:20   Național
Ultima actualizare:

Afară este ger, sunt minus 12° C, dar la ei în cameră este caniculă. De la mesele lor se “dă” căldura din Bucureşti, ei sunt primii care trebuie să vegheze să nu fie caloriferele obiecte de decor, iar la robinete să curgă apă caldă. Reporterii Click! au intrat în Dispeceratul RADET, inima sistemului termic din cel mai mare oraş al României.

”De două ori pe zi, la orele 6.00 şi 18.00, în funcţie de prognozele meteorologilor, stabilim împreună cu reprezentanţii celor şapte CET-uri din Bucureşti, ce cantitate de căldură se livrează punctelor termice şi la ce temperatură. Apoi, din două în două ore facem diferite corecţii şi verificăm parametrii în funcţie de zonă sau avarii”, ne povesteşte Andrei Constantin Vizitiu, ”stăpânul butoanelor”.

Dispecerii lucrează câte trei, în ture de 12 ore cu 24 de ore, şi au zile când sunt duşmanii numărul 1 ai bucureştenilor. Peste 11.000 de asociaţii de locatari, în jur de 560.000 de apartamente, depind de ceea ce se întâmplă în camera de 20 de metri pătraţi. Ei sunt acordul fin care ar trebui să facă orchestra de CET-uri, puncte termice, conducte şi robineţi să nu ”cânte fals”. Deşi ieri a fost o zi fără avarii şi teoretic în toate casele racordate la sistemul centralizat de energie termică ar fi trebuit să fie 20° C, nu au lipsit problemele. La ora 18.00, consumul de gaze a atins maximul posibil, aşa că Ministerul Economiei a anunţat că va trece la rezervele de urgenţă. Acest lucru a silit dispecerii RADET să realizeze noi reglaje pentru ca asociaţiile de locatari să nu fie afectate.

Aproape 400 de asociaţii de locatari au altă problemă: sunt debranşate de la reţeaua RADET pentru datorii. ”Pentru a veni în ajutorul locatarilor din aceste blocuri, am decis să le oferim şansa ca până pe 1 februarie să semneze cereri de rebranşare, în care să se oblige să plătească eşalonat datoriile”, a declarat Roxana Alexe, purtătoare de cuvânt a regiei. Mai marii RADET nu îşi fac însă prea multe speranţe, pentru că după ultima întâlnire similară, desfăşurată pe 7 ianuarie, nu au reuşit să adune decât 20 de angajamente de reeşalonare. 

Mai multe