El a declarat război legii care interzice fumatul
Mai sunt doar două zile până când va începe ”prigoana” fumătorilor. Deşi marea majoritate a românilor au primit cu bucurie vestea că nu se va mai putea fuma în locurile publice, sunt şi unii care încearcă să mai modifice câte ceva, pe ultima sută de metri.
Un protest urmează să fie organizat în faţa Guvernului pentru a susţine dreptul la fumat. Ideea îi aparţine preşedintelui PND Daniel Fenechiu, care a anunţat că cel puţin 500 de persoane vor merge în zilele următoare în faţa Guvernului, cu măsuţe, cafele şi ţigări.Deputatul este unul dintre cei mai vocali oponenţi ai legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise şi, după ce a contestat-o fără succes la Curtea Constituţională, vrea acum să o modifice printr-o iniţiativă legislativă, anunţă stiripesurse.ro.Iniţiativa sa ar permite crearea de spaţii speciale pentru fumat în instituţii şi locuri publice care să servească “exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului”. Totodată, legea va permite fumătorilor să constituie asociaţii şi cluburi care să poată să îşi amenajeze spaţii destinate fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi consumul de cafea, ceai sau alte băuturi. Nu în ultimul rând, iniţativa redefineşte spaţiul public închis, astfel încât să se poată fuma pe terase care au mai mult de doi pereţi şi un acoperiş.“Guvernul nu a catadicsit să publice normele legii care interzice fumatul în «spaţiile publice închise», motiv pentru care încă nu ştiu dacă de joi încolo voi mai putea fuma în bucătărie o ţigară la cafeaua de dimineaţă... Nu-mi rămâne decât să o întreb pe vajnica autoare a odioasei legi dacă apartamentul nostru este sau nu «spaţiu public închis». Mai exact, dacă faptul că utilizez împreună cu nevasta apartamentul înseamnă «utilizare colectivă»”, sună comentariul ironic al deputatului Fenechiu.
Amenzi de la 100 la 15.000 de lei
Legea 15/2016, care completează Legea 349/2002, numită şi legea antifumat, e hulită de unii români pe motiv că discriminează fumătorii. Din17 martie mai puteţi fuma doar în faţa localurilor (cluburi, cafenele, baruri) şi intituţiilor publice, care trebuie să deţină locuri pentru fumători. Pe terase, fumatul e permis, doar dacă nu au pereţi şi sunt în aer liber.
În parcuri şi pe plajă se poate fuma, însă nu în imediata apropiere a locurilor de joacă pentru copii. Pe stadioane şi în balcoanele deschise ale clădirilor de birouri fumatul a fost intezis. Nerespectarea prevederilor legii se sanţionează cu amenzi de la 100 la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice. Reprezentanţii localurilor şi ai instituţiilor publice sunt pasibili de amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, la care se adaugă măsuri complementare de închidere a unităţilor.