El cultivă aronia, planta folosită de cosmonauți ca energizat

26 august 2020 19:04   Național
Ultima actualizare:

Afacere inedită! Un botoşănean de la ţară a investit într-o cultură de fructe aproape necunoscute în România. Săteanul s-a asociat cu un tânăr absolvent al Facultăţii de Inginerie Mecanică şi produce sucul miraculos din aronia, o plantă semisălbatică originară din Canada. Cei doi întreprinzători deţin acum o plantaţie care se întinde pe opt hectare.

Claudiu Popescu, un bărbat de 50 de ani din Dorohoi (Botoşani), a descoperit aronia pe internet, în 2016. El citea nişte articole despre astronauţii ruşi şi a aflat că, în anii ‘50, aceştia au adus pentru prima dată în Europa planta care creştea în America de Nord. Cosmonauţii din fosta Uniune Sovietică foloseau fructul ca energizant şi supliment vitaminic în călătoriile spaţiale.

Botoşăneanul a cumpărat 1.200 de fire de aronia şi le-a plantat pe terenul pe care-l avea în comuna Văculeşti. După patru ani, a ajuns la o plantaţie întinsă pe opt hectare. “Am studiat mult, eram curios să aflu la ce este folosită, dacă mă ajută cu ceva. Am fost încântat de proprietăţi şi de tot ceea ce poate oferi aronia, inclusiv din punct de vedere economic“, povesteşte Claudiu Popescu pentru adevarul.ro. Săteanul dezvăluie că planta poate ajunge la o înălţime de doi metri şi că în luna august este deja foarte bogată în fructe: nişte bobiţe de culoare neagră. Fără să fie agricultor, Popescu a fost atras de ideea că aronia creşte în sălbăticie şi că nu este pretenţioasă: „Faptul că aronia nu necesită o îngrijire deosebită mi-a dat curaj. Am văzut că nu are boli şi nici dăunători. Nu trebuie să-i faci mare lucru“. Mai mult, costurile de înfiinţare a culturii, cu tot cu pregătirea solului, se situează între 2.000 şi 7.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. 

Aronia este cultivată mai ales pentru proprietăţile sale miraculoase. Practic, acele bobiţe negre reprezintă un energizant natural. „Au vitamine şi, în consecinţă, multe proprietăţi, în special pentru întărirea imunităţii. Ajută şi la vedere, la probleme legate de hipertensiunea arterială, dar mai ales la diabet, întrucât reglează glicemia. Am clienţi care au folosit sucul de aronia în stare pură şi mi-au spus că le-a scăzut glicemia de la 400 - 500 la 100“, arată Popescu. 

Se poate obţine un profit de mii de euro la hectar

Culturile de aronia înseamnă o investiţie profitabilă, fiindcă atât fructele, cât şi sucul au mare căutare. Producătorul crede că e loc pentru toată lumea: „Abia 10% din necesar e acoperit de ceea ce putem produce noi, la Văculeşti“. În anumite condinţii, se poate ajunge chiar şi la un profit de mii de euro la hectar. Claudiu Popescu are o colaborare foarte bună cu un consătean de 23 de ani, Alexandru Ciubotariu, absolvent de Inginerie Mecanică. Tânărul a investit într-o presă pentru sucuri naturale. Prin urmare, o bună parte din recoltă e folosită pentru obţinerea sucului natural de aronia.

Mai multe