El e militarul care a deschis parada din Bucureşti

1 decembrie 2018 15:33   Național
Ultima actualizare:

Anul acesta, în premieră, parada naţională a fost deschisă de aviaţia militară. Mai exact de o formaţie de 12 elicoptere IAR 330 Puma. Primul elicopter din formaţie a fost cel care a purtat drapelul naţional. La manşă, locotenent comandorul Mugur Damian, pilot cu o experienţă de 1.300 de ore de zbor, alături de colegul lui, locotenentul Ionuţ Bejan şi de maistrul militar Adrian Ioniţă.

Ideea de a fi deschizător de drum pentru o paradă formată din 4.000 de militari le dă acestor piloţi un sentiment incredibil. „Zborul din dimineaţa zilei de 1 Decembrie nu seamănă cu nicio misiune, niciun antrenament.  E o senzaţie înălţătoare şi la propriu, şi la figurat. Azi  cu atât mai mult”, spune Mugur Damian.

De 11 ani participă la fiecare paradă de Ziua Naţională, dar niciodată nu a auzit muzica de fanfară, nu a fluturat steguleţe. A văzut totul din altă perspectivă – de sus, de la 100 de metri deasupra Arcului de Triumf. „Cred că într-un singur an nu s-a zburat din cauza condiţiilor meteo. În rest, fiecare dimineaţă de 1 Decembrie mi-am petrecut-o în elicopter. Am apucat să văd parada din public o singură dată, în urmă cu 12 ani. Dar pot să spun că se vede mai bine de sus”, a declarat Mugur Damian, la întoarcerea la bază.

Mai multe