El e Roborn, un puiuţ de zimbru în vârstă de numai două luni!

19 august 2020 7:59   Național
Ultima actualizare:

Gata, animăluţul a fost “botezat”! Un pui de zimbru venit pe lume acum două luni a primit numele Roborn, în urma unui concurs organizat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ (PNVN). Nu mai puţin de 200 de persoane au făcut propuneri, iar condiţia pusă de organizatori e ca numele să înceapă cu particula Ro, indicativul ţării noastre.

Roborn este numele pe care îl va purta un mascul de zimbru fătat la începutul lunii iunie în Parcul Natural Vânători Neamţ (PNVN), areal în care se desfăşoară un ambiţios proiect de punere în libertate a legendarului mamifer. A fost a VIII-a ediţie a întrecerii devenită deja tradiţie în zonă, concurs la care participă persoane din toată ţara, pentru că nu-i puţin lucru să devii “naşul de botez” al unui astfel de exemplar.

Anul acesta, Administraţia PNVN a decis ca numele Roborn să fie câştigător, în urma unei propuneri făcute de Vasile Babota, din comuna Rona de Sus (Maramureş). De la debutul ine­­ditei competiţii, intitulată „Se caută un nume pentru un zimbru“, principala regulă stabilită de organizatori este ca numele să înceapă cu particula Ro, indicativul ţării noastre. „Mai bine de 200 de iubitori ai naturii ne-au trimis propuneri privind numele ce s-ar potrivi puiuţului fătat în acest an.

Tuturor le suntem recunoscători pentru timpul acordat şi pentru fantezia de care au dat dovadă! Cum puiuţul nu putea avea decât un nume, alegerea noastră s-a dovedit una dificilă. Până la urmă ne-am hotărât asupra numelui Roborn, propus şi justificat de domnul Vasile Babota din Rona de Sus, Maramureş“, spune Elena Curea, unul dintre membrii Administraţiei PNVN.  Iată şi cum şi-a argumentat maramureşeanul alegerea: „Este un nume ro-european. Părinţii acestei minunate creaturi sunt europeni (de fapt, aduşi din afară). Datorită lor avem acest puiuţ născut în RO, al cărui neam, sper, să ajungă într-o zi şi în Maramureş, unde zimbrii au dispărut în secolul XIX. O să-i fac publicitate pe reţelele de socializare, ca să atragă turişti chiar din afara ţării“.  

La Parcul Natural Vânători Neamţ se derulează, de 15 ani, un proiect de eliberare a mamiferelor în mediul natural, arată adevarul.ro. Pe 22 martie 2012 era consemnat un eveniment în premieră pentru România: primul grup de cinci exemplare - trei masculi şi două femele - era trimis în codrii Neamţului. Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20 - 22 de animale, numărul zimbrilor eliberaţi a ajuns la 48 în 2020. Masivele erbivore şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, ajungând până aproape de poalele Masivului Ceahlău. Repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone ale României.

Şapte masculi şi cinci femele au primit nume

La Vânători Neamţ, în cadrul proiectului de eliberare în mediul natural, sunt aduse periodic exemplare din diverse ţări străine. Pânâ acum, la Parcul Vânători Neamţ au primit nume 12 pui de zimbru. Competiţia a început în anul 2013, iar de atunci au fost “botezaţi” şapte masculi (Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică, Rovan şi Roborn) şi cinci femele (Rozana, Rolline, Romi, Roltea şi Rovidenia). La ediţia de anul trecut, puiul şi-a găsit drept „naş“ un oficial de peste Prut. Micuţei femele i s-a spus Rovidenia, numele fiind propus de Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, din raionul Orhei, Republica Moldova, la întrecere participând 170 de persoane. Edilul a participat, pe 17 august 2019, la Ziua Zimbrului, pentru a-şi ridica premiul. „Rovidenia! Pentru că alături se află Schitul Vovidenia, iar zimbrii Neamţului parcă ar sta de strajă acestui sfânt locaş din Poiana Liniştii”, şi-a motivat primarul basarabean propunerea.    

Mai multe