El e stăpânul albinelor!

15 iulie 2017 20:51   Național
Ultima actualizare:

O afacere dulce! Un fost student la Medicină a început cu 60 de stupi, iar acum a ajuns să-şi vândă produsele în Italia, Germania şi Spania. Cu cei 200 de stupi, Iustin Marineac obţine o producţie anuală de 12 tone de miere.

La 60 de kilometri de Botoşani, într-un peisaj de poveste, aproape de frontiera cu Republica Moldova, se află satul Româneşti. Iustin Marineac (28 de ani) şi-a dat seama imediat de potenţialul câmpurilor cultivate cu rapiţă şi floarea-soarelui şi al poienilor cu flori sălbatice şi salcâmi. Cunoscut de localnici drept “stăpânul albinelor”, el are în proprietate 200 de stupi. După ani de încercări şi dezamăgiri, pasiunea lui s-a transformat într-o afacere, iar tonele de miere obţinute au ajuns să fie vândute cu succes în toată ţara, dar şi în Italia, în Spania şi în Germania.

Iustin Marineac a visat să profeseze ca medic stomatolog. După trei ani de facultate, în 2015, tânărul a renunţat, dându-şi seama că adevărata sa pasiune e apicultura. „Ideea de a mă închide într-un cabinet, eu, un om liber şi activ, era groaznică. M-am gândit că aici, între stupi, e de fapt viaţa mea“, zâmbeşte Marineac. Fostul medicinist urmează tradiţia familiei, întrucât şi tatăl său, şi bunicul său au avut stupină. El îşi aduce aminte că şi în vacanţe, când alţi copii se jucau sau plecau în călătorii, el muncea la albine.În 2015 şi-a cumpărat 60 de stupi şi a luat-o de la zero. „Eu deja ştiam tot ce trebuie să fac şi ce să le cer angajaţilor. Am pornit de jos“, povesteşte apicultorul pentru „Weekend Adevărul”. În numai în doi ani, el şi-a triplat numărul de stupi, astfel că acum are 200.Tânărul om de afaceri ajunge la o producţie de aproape 12 tone de miere. Cu ajutorul unui prieten din Bucureşti, el a construit un site specializat şi a folosit reţelele sociale, pentru a-şi promova produsele. Potrivit spuselor sale, mierea are succes fiindcă este sută la sută naturală.Marineac a creat şi un produs care să conţină trei tipuri de miere în acelaşi borcan. Mai precis, în acelaşi recipient, pe trei straturi şi trei culori se află: miere polifloră, miere de rapiţă şi miere de salcâm, care nu se amestecă între ele.

Mai multe