El este Stelică, mânzul care acum 10 ani a păcălit moartea. Povestea calului salvat din Pădurea Letea

23 august 2021 9:10   Național
Ultima actualizare:

Uneori, poveştile necuvântătoarelor sunt cel puţin la fel de impresionante precum cele ale oamenilor. Calul Stelică este unul dintre protagoniştii unei asemenea întâmplări.

În 2011, Stelică era doar un mânz de câteva luni care nu voia decât să alerge liber prin pădurea Letea, alături de ceilalţi cai. Din păcate, a simţit pe propria piele ce înseamnă răutatea oamenilor. Atunci, zeci de cai au fost lăsaţi să se îmbolnăvească pentru a fi duşi la abator într-una dintre cele mai mari tragedii petrecute cu caii în România ultimului secol.

Conform adevarul.ro, calul, botezat Stelică, avea doar câteva luni atunci când împreună cu mama lui şi cu ceilalţi 19 cai adulţi a fost încărcat în camionul ce trebuia să-i ducă la abator. Era subnutrit şi plin de răni şi doar o minune a făcut să fie salvat. Luana Udrescu, un tânăr medic veterinar din Bucureşti, l-a salvat şi l-a îngrijit. O tragedie a făcut ca salvatoarea lui să piară fulgerător în urma unui accident. Stelică a rămas în grija familiei, iar prietenii şi cei care au cunoscut-o au înfiinţat în memoria ei ”Fundaţia – Visul Luanei”.

Acum, Stelică are 11 ani şi este cel mai nou şi mai alintat locatar al adăpostului „Ajutaţi-l pe Lăbuş” din Galaţi. Cei care l-au îngrijit până acum şi-au dorit pentru el un loc unde să alerge şi să fie în libertate. „Voinic şi frumos din cale afară, Stelică a intrat în viaţa noastră şi ne-a uimit pe toţi cu bunătatea şi cuminţenia lui. Asta în ciuda chinului pe care l-a trăit în primele sale luni de viaţă, Stelică fiind unul dintre caii liberi de la Letea, supravieţuitori ai tragediei din 2011. O fată cu suflet de aur i-a fost mamă pe pământ, l-a ajutat să crească mare şi puternic. Din păcate, misiunea ei a fost curmată brusc. Acum ea îl veghează din stele. Suntem mişcaţi că familia ei ne-a ales pe noi să îngrijim căluţul salvat acum 10 ani. Stelică, acum eşti acasă şi îţi vom oferi o viaţă fără griji”, a declarat pentru adevarul.ro Corina Grigore, administratorul ”Ajutaţi-l pe Lăbuş”, adăpostul situat la marginea Galaţiului care îngrijeşte peste 1.000 de câni, 200 de pisici, dar şi măgari, capre şi cai.

Mai multe