El şi-a deschis operă privată
Afacere inedită! Ioan Vrăsmaş (39 de ani) a pus bazele primei companii private de operă din România. Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, managerul este, în acelaşi timp, solist de operă. Compania produce spectacole integrale, atât în străinătate, cât şi pe scenele de la noi.
A avut curaj! Ioan Vrăsmaş a înfiinţat, acum şapte ani, “Opera Vox”, companie privată care realizează spectacole integrale de operă, care includ cor, orchestră, ansamblu de balet, figuranţi, scenografie, costume, lumini şi recuzită. Pentru un spectacol complex se poate ajunge până la 100 de oameni angrenaţi în producţie, scrie adevarul.ro.
Totul a început în 2011, când un impresar l-a întrebat pe solistul de operă Ioan Vrăsmaş dacă ar putea să-i ofere un cor şi o orchestră de români pentru spectacole în Germania. “Fără să-mi dau seama ce presupune acest lucru, am acceptat”, povesteşte zâmbind Vrăsmaş. Întors în România, el a realizat că trebuie să alcătuiască un cor, o orchestră, un ansamblu de balet, să închirieze autocare, să se ocupe de cazarea şi hrana artiştilor, aşa că a creat compania „Opera Vox”, care e acum constituită dintr-o asociaţie culturală şi o societate cu răspundere limitată (SRL).
„Mi-am asumat un mare risc. Mă gândeam ce s-ar întâmpla dacă partenerul german nu o să-mi plătească producţia, iar eu m-aş trezi în incapacitatea de a plăti artiştii, transportul, cazarea şi altele. Aveam o garsonieră la Cluj-Napoca, în care locuiam, şi eram pregătit să o vând şi să plătesc datoriile”, îşi aminteşte artistul în vârstă de 39 de ani.
Nemţii dau şi 100 de euro pe un bilet
Pentru primul spectacol de la Filarmonica din Bregenz a luat cei mai buni instrumentişti şi corişti de la Filarmonica din Cluj, de la Opera Maghiară şi de la Opera Română din Cluj. „Toţi au intrat în nebunia mea. Nu numai că au venit, chiar mă încurajau”, adaugă solistul. Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cu masterat la Academia Mozart din Salzburg şi cu studii doctorale la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Ioan Vrăsmaş a păşit astfel cu dreptul în lumea afacerilor.
După momentul 2011, Opera Vox a început să facă turnee cu producţii de operă în Germania, Austria şi Elveţia. Cântă în fiecare an „Aida” şi „Nabucco” în faţa a 7.000 de spectatori pe scena amenajată în aer liber la Palatul Imperial din Munchen (Germania), iar la Graz (Austria), anual, tot pe o scenă în aer liber, artiştii apar în faţa a circa 3.000 de spectatori. Toate cheltuielile se acoperă din vânzarea de bilete, preţul de intrare la un spectacol fiind cuprins între 50 şi 100 de euro. Majoritatea artiştilor cu care lucrează managerul sunt colaboratori din Cluj-Napoca, Arad, Iaşi, Braşov sau Oradea, deoarece nu-şi pot permite să aibă angajaţi. Anual, ei au peste 80 de spectacole în străinătate.
Click spune
Ioan Vrăsmaş a intrat şi pe piaţa din România. Artiştii au început în oraşe care nu au un teatru de operă: Oradea, Arad, Satu Mare, Turda, Câmpia Turzii. De anul acesta vor începe seria de spectacole şi la Suceava. „Oamenii se bat pe bilete”, se bucură Vrăsmaş. În ţară, un spectator plăteşte între 30 şi 70 de lei.