Eleva de 10 i-a ajutat pe colegi să copieze. Este acuzată de fraudă și nu își poate primi diploma
Alexandra Bîndiu, şefă de promoţie la Liceul Tehnic „Vasile Cocea“ din comuna Moldoviţa (Suceava), a obţinut media 9,46 la examenul de Bacalaureat, dar nu-şi va primi diploma întrucât este acuzată de fraudă. Ea a încheiat clasa a XII-a cu media 10. Imaginile înregistrate de camerele video arată că fata le-a dat colegilor ciornele sale pentru a copia.
Bulversată după ce a fost acuzată de fraudă! Elevă eminentă a Liceului Tehnic “Vasile Cocea” din comuna suceveană Moldoviţa, Alexandra Bîndiu spune că nu era nevoie să se inspire în timpul probelor şi nici nu avea de la cine, iar diplomele de merit obţinute de-a lungul anilor de studiu dovedesc acest lucru. „Nivelul de dificultate al probelor a fost acceptabil, m-am pregătit intens ca să fac faţă (...) Eu sunt în stare să dau Bac-ul în orice moment, nu este o problemă, însă am nevoie de diplomă ca să mă pot înscrie la facultate. Vreau să studiez, din luna octombrie, la Universitatea <<Ştefan cel Mare>> din Suceava“, afirmă absolventa. Ea intenţionează să urmeze cursurile Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.
Întrebată de adevarul.ro dacă în sala în care a susţinut examenul s-a copiat, absolventa susţine că şi-a văzut de treaba ei: „Eu nu pot spune ce s-a întamplat, eram concentrată pe lucrarea mea. Profesorul care era supraveghetor răspunde de asta, era sarcina lui“. Alexandra Bîndiu anunţă că a contactat un avocat şi că-şi va căuta dreptatea. „Vom merge în instanţă, fiindcă lucrările redactate de mine sunt făcute din cunoştinţe proprii. Eu îmi vreau notele înapoi şi diploma“, adaugă fata.Nu mai puţin de 17 absolvenţi ai liceului din Moldoviţa au fost eliminaţi pentru fraudă. După ce elevii au susţinut probele, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava s-a înregistrat o plângere potrivit căreia s-a copiat în centrul de examinare de la Moldoviţa. ISJ Suceava a trimis doi inspectori pentru a verifica imaginile captate de camerele video. Profesorul Grigore Bocanci, şeful ISJ Suceava, arată că Alexandra Bîndiu le-ar fi dat celorlalţi candidaţi ciornele sale, pentru a copia. Legea nu prevede sancţiuni doar pentru cei care copiază, ci şi pentru complicii lor.
Click! Spune: Articolul 11, punctul 5 din Ordinul emis de Ministerul Educaţiei privind organizarea examenului naţional de Bacalaureat prevede: “Se interzice candidaţilor să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.
«Exemplu» pentru elevi: inspector școlar, semn obscen pe Facebook
De necrezut! Ani Drăghici, inspector pentru programe comunitare şi integrare europeană în cadrul Inspectoratului Şcolar Județean (ISJ) Dolj, a postat recent pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Atunci când javrele latră despre tine... Aminteşte-le că le-ai dat să mănânce“. Rândurile sale au fost însoţite şi de un semn obscen: o mână cu degetul mijlociu ridicat. Postarea a apărut imediat după ce presa locală a vorbit despre averea inspectorului şcolar. “Pe primul loc în ceea ce priveşte veniturile se situează Ani Drăghici, inspector şcolar pentru programe comunitare şi integrare europeană de aproximativ opt ani. Conform declaraţiei de venituri, Drăghici a avut în 2020 venituri de 368.000 de lei, adică 75.876 de euro, realizate împreună cu soţul. O bună parte din bani provin din fonduri europene”, a scris gds.ro. În articol, ziariştii au detaliat cum câştigă Ani Drăghici bani din 14 surse, printre care ISJ Dolj, Asociația Dominou Craiova, pe care a fondat-o, Asociația Centrul Metropolitan Resurse Umane CRUM, Liceul “Traian Vuia” sau Școala Gimnazială Podari. Inspectorul şcolar Ani Drăghici a fost şi preşedinta centrului de evaluare unde s-au înregistrat cele mai grave erori în privinţa notelor obţinute de elevi.
Postarea inspectorului a strâns zeci de aprecieri, iar mai mulţi profesori n-au ezitat să comenteze. “Corect!... Bravo!... Yes, boss!”. Ani Drăghici a şters postarea când a observat că există şi voci care dezaprobă un astfel de comportament din partea unui dascăl. “Sunt victima unei campanii de defăimare pe plan personal şi profesional”, a scris ea, ulterior, pe rețeaua socială.