Elevi din Cluj, premiați la Agenția Spațială Europeană din Olanda
Un grup de elevi a reușit să aducă România pe locul întâi la o competiție de robotică organizată în Olanda, la Sediul Agenției Spațiale Europene (ESA). Au muncit mult, însă, în cele din urmă, elevii au reușit să își învingă adversarii, proveniți din patru alte țări.
Este vorba despre o grupă de elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca. Micuții au obținut nu unul, ci două locuri întâi la competiția organizată de ESA, reușind să câștige chiar și împotriva unor adversari mai înaintați ca vârstă decât ei, potrivit voceatransilvaniei.ro.
Finala competiției de Robotică Spațială „IRISS” a avut loc între 17 și 18 decembrie. Concurenții au avut misiunea de a folosi un model al Stației Spațiale Internaționale, echipat cu un Vehicul Automat de Transfer (VAT), pentru a descărca o încărcătură cât mai mare.
Cum au reușit să câștige concursul
Tudor Bodea, Darius Miclea, Vlad Florea, Ilie Raus, toți patru elevi de clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, și Vlad Tomoioagă, în clasa a VI-a la Școala „Iuliu Hațieganu”, au acceptat provocarea și au reușit să construiască un robot eficient, sub coordonarea profesoarei de fizică de la „Nicolae Bălcescu”, Carmen Coțop, dar și cu ajutorul asistentului universitar doctor la Universitatea Tehnică, Radu Donca.
„Echipa noastră a fost echipa I Robot. Concursul a început anul trecut în luna februarie și a avut mai multe etape: redactarea unei scrisori de intenție trimise celor de la ESA, realizarea unui filmuleț de prezentare a echipei. În urma acestei etape s-au calificat șase echipe la fiecare categorie de vârstă”, a explicat Carmen Coțop.
„Cea mai grea etapă a fost realizarea raportului. La început, nu știam cum să scriem, cum să ne împărțim timpul și cum să verificăm raportul pentru a ne asigura că totul este în regulă. Apoi, am avut ceva de învățat și pentru interviu”, au relatat elevii.
Elevii clujeni au câștigat atât la categoria lor de vârstă, 11 – 13 ani, dar au primit și un al doilea premiu I, câștigând în fața unor concurenți mai mari decât ei.
„Am avut un conducător bun pentru robotul nostru. Iar acesta reușea să ia multe cutii, așa cum era programat. Așa scoteam cel mai bun punctaj pe tură. Dar am fost foarte fericiți atunci când am văzut că am câștigat”, au mai spus elevii.