Elevii se bucură că au liber pe 24 ianuarie, dar nu știu de ce. Uite ce sărbătorim azi!
24 ianuarie 2019 12:45
Național
Ultima actualizare:
Toți copiii se bucură că au liber astăzi, 24 ianuarie, dar nu toți știu de ce. Mulți dintre cei mai mici nu au auzit de Moș Ion Roată, ce rol a avut el acum 160 de ani când a avut loc Mica Unire sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Mica Unire sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, eveniment care a pregătit apariţia României Mari, în 1918. Într-o sală somptuoasă a Hotelului Concordia din Iași, de pe strada Smârdan, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, acum 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Ţării Româneşti, după ce fusese deja desemnat domn al Moldovei.
Cine a fost Moș Ion Roată
- Moş Ion Roată, ţăranul intrat în istorie şi făcut personaj de poveste de Ion Creangă, a existat în realitate şi a fost deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei, susţinător al Unirii Principatelor şi al Reformei agrare. Ion Roată din Putna nu era, de fapt, un moş, ci un bărbat în putere, în vârstă de 50 de ani, întreprinzător şi curajos. Inspirat de povestea lui, scriitorul Ion Creangă l-a făcut personaj în povestirea care îi poartă numele ”Moş Ion Roată”. Din păcate, prea puțini copii cunosc această poveste adevărată.
- Ion Roată s-a născut în anul 1806 în comuna Câmpuri din fostul judeţ Putna. A venit pe lume într-o familie de ţărani muncitori, clăcaşi pe moşia boierului din sat. Deşi n-a avut parte de şcoală şi nu ştia nici măcar să scrie, Ion Roată s-a dovedit cel mai potrivit pentru a-şi reprezenta semenii şi interesele lor.
- Era cinsitit, avea mintea ageră şi nu se sfia să le spună boierilor verde-n faţă care îi este părerea. Aşa a ajuns să fie ales reprezentant al clăcaşilor.
- La alegerile din 1857 a fost ales, cu unanimitate de voturi, deputat al judeţului Putna în Divanul ad-hoc al Moldovei. Scopul său a fost de a face auzită vocea vrâncenilor care doreau Unirea, înlăturarea ”boierismului” şi împroprietărirea.
- A fost prezent la toate cele 31 de şedinţe ale Divanului şi a pledat pentru scopurile celor pe care îi reprezenta, dar și pentru Unirea Principatelor.
- Ion Roată a fost cel care a adus în Divan, în 1857, “Propunerea deputaţilor săteni”, o jalbă în care erau descrise suferinţele ţărănimii din Moldova care dorea împroprietărirea clăcaşilor. Roată era primul semnatar al documentului care a stârnit mare scandal în Divan.
- După închiderea şedinţelor Divanului, din cauza atitudinii sale ostile împotriva boierimii a căzut în dizgraţia autorităţilor. A fost considerat “stricător al ordinei publice” şi a fost arestat de Poliţia Iaşi. A fost eliberat ” pe chezăşia judeţului şi a locuitorilor din satul Câmpurile”.
- Eliberarea sa se făcuse cu condiţia să nu se mai implice în activităţile divanului. Persecutat de autorităţi şi hulit de boieri, Ion Roată a fost nevoit să-şi părăsească satul natal şi s-a mutat la Gura Văii. A activat în continuare ca militant pentru respectarea legilor lui Cuza şi a drepturilor ţăranilor. A fost numit în comisia care se ocupa cu împroprietărirea clăcaţilor şi, în lipsa unui inginer, a participat personal la împărţirea loturilor de pământ pentru ţărani.
- Moș Ion Roată a murit sărac, în 1882, la 76 de ani.