Elevii se întorc la școală. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, are șapte sfaturi pentru părinți
Elevii se întorc la şcoală de azi, 8 februarie, însă pandemia nu a trecut, aşa cum nu a trecut nici pericolul. Profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Răzvan Cherecheş are câteva sfaturi pentru părinţii care îşi vor trimite copiii la şcoală.
Expertul în sănătate publică a postat pe Facebook un scurt video, în care le dă câteva sfaturi părinţilor care l-au întrebat ce riscuri implică revenirea celor mici la şcoală şi cum pot fi ele minimizate. Sfatul 1: “Gândiţi-vă dacă vă trimiteţi copilul la şcoală. Dacă copilul are o boală cronică, sau dacă locuiţi împreună cu o persoană care are comorbidităţi sau are peste 65 de ani şi care riscă simptome severe sau chiar deces, ar trebui să luaţi în considerare situaţia în care să-l menţineţi pe copil în sistem online, cu adeverinţă medicală. Sfatul 2: Discutaţi cu copilul despre importanţa purtării măştii în permanenţă, despre importanţa spălării pe mâini la începutul şi la finalul pauzei, despre importanţa mâncatului singur la şcoală, pentru că atunci când mâncăm riscăm să împrăştiem aerosoli şi să-i îmbolnăvim pe ceilalţi. Sfatul 3: Stabiliţi un canal de comunicare deschis cu şcoala, grup de Facebook sau WhatsApp, astfel încât să puteţi informa şcoala în caz de ceva, sau ei să vă informeze în caz de suspiciune, caz confirmat, testare etc. Sfatul 4: Dimineaţa, când vă pregătiţi să mergeţi cu copilul la şcoală, verificaţi dacă are simptome digestive sau respiratorii, şi în cazul ăn care le are ţineţi copilul acasă, contactaţi medicul de familie sau sunaţi la 112 dacă simptomele sunt severe. Dacă nu are simptome, asiguraţi-vă că are o mască de protecţie pe care o va purta toată ziua, până când se întoarce acasă. Măştile pot fi multicolore, pot să aibă orice modele, măştile prietenoase pentru copii cresc posibilitatea ca aceştia să le poarte permanent. Sfatul 5: Când mergeţi spre şcoală, nu vă înghesuiţi în mijloacele de transport în comun! Chiar dacă respectaţi restul regulilor, este foarte multă lume, spaţiu mic, înghesuială mare, riscul totuşi există. Sfatul 6: Când ajungeţi la şcoală, nu vă aglomeraţi împreună cu ceilalţi părinţi, staţi la distanţă de ei şi lăsaţi copilul să intre singur în curtea şcolii. Sfatul 7: Asiguraţi-vă că acasă nu aveţi nici un fel de comentarii negative sau lipsă de încredere în purtarea măştii, în restul măsurilor de protecţie sau chiar în existenţa virusului, pentru că acest tip de comentarii ar influenţa comportamentul copilului şi l-ar putea, potenţial, expune la risc. Aveţi grijă de copiii dumneavoastră”, e mesajul postat de Răzvan Cherecheş pe pagina sa de Facebook.
Click! Spune: 2.420.000 de elevi revin de azi în bănci. Este vorba despre cei din clasele pregătitoare și primare și de cei din clasele terminale. Pentru cât timp? Nu se știe. Lucrurile se pot schimba de pe o zi pe alta, în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte, dar și de cazurile de îmbolnăviri dintr-o școală, dintr-o clasă.
În ce situații se revine la școala online
În situația în care apar cazuri de îmbolnăviri într-o clasă. „Dacă este un singur caz, se va face testare, dar dacă apar două cazuri într-o clasă, se suspendă activitatea din clasa respectivă timp de 14 zile”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu. Dacă sunt mai multe clase în care apar, în fiecare, mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea întregii școli. Dacă se infectează doi profesori care au o activitate intensă în instituția de învățământ, se trece la suspendarea cursurilor în întreaga școală. În cazul în care un educator sau învățător e depistat pozitiv și nu va putea fi înlocuit, atunci toată clasa trece la cursuri online.
Citește și:
Copiii vor fi testați anti-COVID la școală. Părinții trebuie să-și dea acordul printr-un formular
În ce situații se pot întoarce elevii la predarea online, după 8 februarie