Emil Vețeleanu, ultimul supraviețuitor român al bătăliei de la Cotul Donului, a murit la 101 ani

9 octombrie 2020 8:50   Național
Ultima actualizare:

Col (r.) Emil Veţeleanu, veteranul de război care, în timpul ceremoniei organizate de 1 Decembrie 2019, a fost tratat cu lipsă de respect de autorităţile din Vâlcea, a murit la 101 ani. Era ultimul supravieţuitor al bătăliei de la Cotul Donului din Al Doilea Război Mondial.

Colonelul în rezervă Emil Veţeleanu s-a stins din viaţă, miercuri, la vârsta de 101 ani. Pe 25 ianuarie 2021, ar fi împlinit 102 ani.

Anul trecut, o filmare în care apare Emil Vețeleanju a circulat în mediul online și a stârnit revolta oamenilor. El participa la un eveniment organizat de autorități pe 1 Decembrie, dar a fost ignorat cu desăvârșire. Colonelul în rezervă se afla alături de prefectul judeţului Vâlcea de atunci şi comandantul şcolii militare din Râmnicu Vâlcea, dar invitaţii care au trecut pe lângă el, au salutat pe toată lumea, dar nu şi pe bătrânul care se sprijinea într-o cârjă, relatează Hotnews.ro.

Anunţul decesului veteranului re război a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. „Eroi au fost, eroi sunt încă! Astăzi (miercuri – n.r.), am primit vestea tristă că un om bun şi puternic, care şi-a pus viaţa în primejdie pentru ţară, a plecat la ceruri. S-a aşezat între eroii noştri din ceruri, eroi care au contribuit la ceea ce este astăzi ţara, pe pământul strămoşesc. Îi voi purta recunoştinţă veşnică şi îl rog pe Bunul Dumnezeu sa îl odihnească în pace pe veteranul de război, Emil Veţeleanu. Transmit condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut”, a transmis preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Emil Veţeleanu avea în jur de 20 de ani când a plecat pe front

„Când s-a terminat Primul Război Mondial, eram în burtă la mama, dar pe Al Doilea l-am prins, pe tot. Şi chiar dacă n-am fost în linia întâi, fiind la Transmisiuni, am văzut multe orori. Am plecat pe front la 20 de ani. Ca traseu, am mers pe Rostov, pe Don, aproape de Cotul Donului. Iarna n-am s-o uit niciodată, cu gerul din Rusia.  (....) Chiar şi acum, seara, înainte să mă culc, caut să-mi amintesc mai multe, şi din armată, şi din război, şi de după. Mai am coşmaruri cu gările pline de oameni, bombardate... Am avut noroc, aşa am supravieţuit, noroc că eram la Transmisiuni. Retragerea a fost mai grea, pentru că Transmisiunile rămâneau la final. Eram comandant de companie, în grad de locotonent, pe vremea aceea”, a declarat Emil Vețeleanu, povestea veteranul, pentru Adevărul. 

Mai multe