Emilian Popovici: «Pe o stradă aglomerată, riscul de expunere e mare». De ce şi unde trebuie să fim cel mai precauţi

25 noiembrie 2020 7:39   Național
Ultima actualizare:

Transmiterea virusului SARS-CoV2 s-ar reduce cu 90% şi nu am mai avea probleme în cazul în care 80% - 90% dintre oameni ar purta mască în toate situaţiile în care se impune portul măştii, afirmă Emilian Popovici, medic epidemiolog şi vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat hotnews.ro. Specialistul a explicat pe larg de ce şi unde trebuie să fim extrem de precauţi.

Nu suficient de multe persoane poartă masca, astfel că indicatorii pandemiei nu scad! Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns specialiştii. Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie consideră că "este şi o problemă de responsabilitate a fiecăruia. Fiecare dintre noi trebuie să se adapteze la situaţia în care ne aflăm."

De ce purtăm masca în aer liber? 

Epidemiologul Emilian Popovici avertizează că "pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spaţiu închis mediu aglomerat. Fiecare om trebuie să ştie aceste lucruri şi să se adapteze: nu invit acasă o grămadă de oameni, chiar dacă legea încă îmi permite, nu voi face anumite chestiuni care mă expun. Dacă procedezi în acest fel, nu spun că excluzi riscul de infecţie, dar îl reduci semnificativ."

"Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate - 80% - 90% - ar face la fel, cu siguranţă că rezultatul ar fi altul", este concluzia epidemiologului.

Un alt lucru de care trebuie să ţinem cont: "cu cât punem capăt acestei infecţii mai repede, cu atât vom fi feriţi de nişte schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutaţiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alţii nu."

Restricţiile au efect?

Emilian Popovici spune că, în general, în lume au fost aplicate două tipuri de strategii, în ceea ce priveşte restricţiile pentru limitarea transmiterii coronavirusului.

"Este o strategie pe care o citez întotdeauna, aplicată în Israel, cu acel lockdown sever, pentru două săptămâni, urmat de relaxări progresive, până ajung să stăpânească situaţia. A doua variantă este cu acest lockdown moderat. La noi s-a aplicat această strategie. Nu ne rămâne decât să urmărim rezultatele la nivel naţional, pentru că aici nu ne referim la un judeţ sau la alt judeţ, iar decidenţii să stabilească strategia următoare, respectiv dacă va fi nevoie sau nu va fi nevoie de suplimentări. Suplimentările sunt destule care încă se pot face până a ajunge, la un moment dat, la o eventuală formă de lockdown mai sever."

Ce efect au noile măsuri vom începe să ştim abia de acum încolo, după ce au trecut două săptămâni de la aplicarea lor: "Practic, evaluările se fac o dată la două săptămâni. Cifrele care vor apărea la acest interval, de două săptămâni, şi la intervalele următoare vor decide dacă se va trece la suplimentarea măsurilor sau dacă aceste măsuri, care au fost luate acum, sunt suficiente."

Sărbători cât mai aproape de normalitate 

Oamenii trăiesc în acest moment cu speranţa că se va reuşi limitarea răspândirii virusului, afirmă Emilian Popovici. În perioada următoare, există o dublă motivaţie pentru respectarea restricţiilor - scăderea presiunii pe sistemul medical şi Sărbători de iarnă cât mai aproape de normalitate, spune epidemiologul Emilian Popovici."Atunci, haideţi să facem tot ceea ce este posibil ca să ajungem în preajma Sărbătorilor de iarnă, înspre luna decembrie, cu nişte indicatori buni pentru a putea să ne bucurăm de ceea ce urmează!", este mesajul vicepreşedintelui Societăţii Române de Epidemiologie.

Mai multe