Englezii ne atacă iar: „Imigranţii români aduc tuberculoză în Regatul Unit”

27 martie 2013 9:57   Național
Ultima actualizare:

Englezii spun că sărăcia şi sistemul medical deficitar din ţara noastră au transformat România în capitala tuberculozei în Europa. Experţii britanici se tem că accesul liber pe piaţa muncii acordat cetăţenilor români va deschide o cutie a Pandorei, fiindcă imigranţii ar putea aduce cu ei, fără să ştie, boli contagioase imune la tratamentele actuale. Ei pomenesc de tuberculoză, o boală pulmonară care răpeşte anual sute de vieţi în România.

Expertul în tuberculoză Jonathan Stillo avertizează că „este un dezastru care aşteaptă să se întâmple”. Temerile britanicilor sunt justificate, spun jurnaliştii, având în vedere că restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor expiră la sfârşitul anului viitor. Englezii se tem de un val de sute de mii de imigranţi din aceste ţări care ar urma să trăiască pe spinarea localnicilor, din ajutoare de şomaj, ori să le „fure” slujbele englezilor.

Jurnaliştii britanici compară situaţia în care se află cele două ţări, subliniind faptul că la noi există în prezent între 30.000 şi 35.000 de bolnavi de tuberculoză. În acelaşi timp, în Marea Britanie au fost semnalate doar 81 de cazuri în 2011 şi doar 24 de îmbolnăviri în ultimii doi ani. Aceştia se tem că din 2015, Marea Britanie s-ar putea confrunta anual cu mai mulţi bolnavi de TBC decât sunt în prezent în Statele Unite ale Americii.

Mai multe