Este nebunie în magazine: a început goana după cadouri
Supermarketurile, mall-urile şi pieţele au fost luate cu asalt zilele trecute, în ultimul weekend dinainte de Crăciun. Românii au profitat de cele două zile libere pentru a-şi face cumpărăturile. Unde te uitai, vedeai oameni cărând câte ceva: fie pungi de cadouri, fie coşuri cu alimente, cărucioare cu legume din piaţă sau crenguţe de brad şi de vâsc. Se cumpără în neştire aproape orice, iar la casele se marcat se lucrează la foc continuu.
După o săptămână extrem de aglomerată pe şosele, în weekend, nebunia s-a mutat în magazine. Am intrat pentru o jumătate de oră în cel mai mare mall din Bucureşti, AFI Palace Cotroceni. De aici se cumpără, în principal, cadourile. Coridoarele generoase care, într-o zi obişnuită par pustii, acum arată ca un furnicar de oameni: unii grăbiţi, alţii savurând plimbarea, chiar făcându-şi poze lângă imensul brad de Crăciun. Cine oboseşte, îşi odihneşte picioarele şi mâinile încărcate de plase pe băncuţele de pe culoare. Aglomeraţie este şi în zona restaurantelor, dar şi la supermarket.
Însă adevărata nebunie e în piaţă. Lume pestriţă, de toate vârstele şi categoriile sociale, vine la Obor, una dintre cele mai mari pieţe ale Capitalei, pentru a-şi face aprovizionarea. De obicei este aglomerat în weekend, însă acum abia puteai să arunci un ac. Te izbeşte o amestecătură de mirosuri (de la brad până la portocale, jumări de porc şi gogoşi), o amestecătură de cărucioare şi sacoşe, de muşterii grăbiţi şi vânzători care îşi strigă marfa în gura mare, cete de colindători, ici-colo cerşetori sau câte un vânzător „discret”, care şopteşte printre dinţi „ţigări, ţigări”. Înotând în mulţime, cu un mieluşel în braţe, o femeie veselă îi îmbia pe cei din jur să pună mâna pe Vasilică, pentru noroc în noul an. „Mama lui Iisus nu a fost primită în nici o casă, a născut în staulul oilor, printre aceste animale. De aceea mielul înseamnă noroc”, explică femeia, continuând să strige cât o ţinea gura „Vasilică norocosu, albu şi frumos”.
O pierdem în mulţime, pentru ca în secunda doi, câţiva paşi mai încolo, prin zumzetul general, să răzbată: „Ia brăduţul, ia brăduţul!”, „avem coroniţe la ofertă”. Din păcate şi, spre surprinderea noastră, nu au prea mult succes. „Am vândut doar 30 de brazi până acum, dar sper ca de acum încolo să vină muşterii”, explică, dezamăgită, vânzătoarea. Un brad natural costă între 80 şi 300 de lei, coroniţele se vând cu 5-7 lei, iar crenguţele de vâsc cu 2-10 lei.
„Eu am acasă brad artificial, acum am mai luat doar o coroniţă, pentru miros”, mărturiseşte Mihai. Nici Luiza Rândaşu, o doamnă de 58 de ani venită la piaţă cu soţul, nu a cumpărat brad. „Copiii şi nepoţii nu vin anul acesta acasă de Crăciun, sunt departe. Aşa că pentru noi nu are sens să împodobim. Oricum nu sunt de acord cu tăierea brazilor. Am luat totuşi nişte ornamente să punem pe masă şi crenguţe să ducem la cimitir. Restul cumpărăturilor sunt strictul necesar, cât să mâncăm, nu să aruncăm, să ne batem joc de bani şi de mâncare. Pentru mine, Crăciunul înseamnă familie, dragoste şi bucuria de a ajuta oameni mai puţin norocoşi”, spune femeia.