Este oficial! Cristian Pomohaci, exclus din Biserică

6 octombrie 2017 14:56   Național
Ultima actualizare:

Mitropolia Ardealului a decis ca părintele Cristian Pomohaci să fie caterisit în urma acuzaţiilor de pedofilie care i s-au adus şi să fie trecut în rândul "teologilor laici". Procesul-maraton de patru ore s-a încheiat la Sibiu, joi seara. Pomohaci a fost acuzat de racolare de minori, după ce ar fi vrut să-l plătească pe un adolescent de 17 ani să întrețină relații sexuale cu el. Preotul a fost judecat de Consistoriului mitropolitan format din cei cinci preoți care reprezintă Arhiepiscopia Sibiului, cea a Alba Iuliei, precum și episcopiile Oradiei, Covasnei și Harghitei și, respectiv, Devei și Hunedoarei.

După șapte ore petrecute în clădirea Arhiepiscopiei Sibiului, unde i s-a judecat apelul împotriva excluderii din rândurile bisericii, Cristian Pomohaci a părăsit locul ascuns pe bancheta din spate a unei mașini cu geamuri fumurii, notează www.turnulsfatului.ro. Înfăţişarea propriu-zisă a durat mai bine de patru ore, dar fostul preot a mai stat în clădirea Arhiepiscopiei Sibiului alte trei ore după finalizarea procesului bisericesc, timp ]n care au fost audiaţi alţi martori. Fostul preot Cristian Pomohaci rămâne caterisit și nu mai poate sluji în biserică, a decis Consistoriul Mitropolitan de la Sibiu, hotărâre validată de Sinodul Mitropolitan condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, potrivit unui comunicat de presă. Cristian Pomohaci a scăpat de caterisirea totală, anunţă România TV, dar va avea mai multe interdicţii. Astfel, el a pierdut dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar. În plus, cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț. Activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual. Hotărârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă.

Pe toată perioada desfășurării judecății, Cristian Pomohaci a fost așteptat de câteva zeci de susținători, printre care și un grup de aproximativ zece persoane venite tocmai din Moșuni, satul unde a slujit Pomohaci din 1999. 

În urma unei înregistrări audio făcute publică în vara acestui an, Cristian Pomohaci a intrat și în vizorul procurorilor, care îl cercetează pentru corupere de minori în scopuri sexuale.

Mai multe