Este sau nu permis sexul între soți în perioada postului? Cum, este?!

16 noiembrie 2016 12:39   Național
Ultima actualizare:

Începând cu data de 15 noiembrie a început și în acest an Postul Crăciunului. O perioadă în care creștinul, indiferent de sex și starea sa socială, dar ținând cont și de vârstă, e chemat să schimbe ceva în viața sa, pregătindu-se astfel pentru întâlnirea cu marea sărbătoare a Crăciunului, când e marcată de întreaga creștinătate Nașterea Domnului nostru, Isus Cristos.

Unul dintre principalele obstacole pe care omul e chemat să le depășească în perioadele de post este înfrânarea pornirilor sexuale. Cu alte cuvinte, mai toată lumea știe că în perioadele de post sexul apare scris cu litere mari la capitolul interdicții. Ce se întâmplă în cazul soților? Bărbat și femeie, care au respectat atât cerința statului, cât și pe cea a Bisericii? Ei bine, în ciuda aparențelor și a prejudecăților, în acest caz lucrurile se pot schimba, ba chiar fundamental.

Altfel spus, soții legitimi pot respecta de comun acord abstinența sexuală a perioadei de post, dar nu e niciun păcat dacă nu o respectă! Fiindcă relația lor conjugală se află deja sub efectul unei taine bisericești, caz în care nu poate fi vorba despre comiterea vreunui păcat, așa cum cred și afirmă cei mai mulți dintre noi.

Relația conjugală în post poate fi evitată sau practicată, dar doar de comun acord

Părintele Vasile Gavrilă, doctor în teologie cu o teză dedicată sfintei taine a cununiei în viața liturgică a Bisericii Ortodoxe și autor al mai multor lucrări dedicate aceleiași teme, inclusiv în limbi de circulație internaționale, a despicat „firul în patru” al acestei chestiuni sensibile într-o emisiune transmisă recent pe postul Trinitas TV. Parohul așa numitei Biserici Ruse de la Universitate, cunoscut și drept „duhovnicul de la miezul nopții” în urma emisiunii pe care o găzduia cu ceva timp în urmă pe TVR 2, susține că într-o căsătorie legitimă postul în această chestiune poate fi asumat numai dacă ambii parteneri sunt de aceeași părere.

Dacă opiniile între soți diferă, atunci preotul Vasile Gavrilă recomandă ca „partea cea mai silitoare să o asume pe cealaltă, mai slabă” din iubire, atât față de învățătura creștină, cât și față de soțul ei. În intervenția sa, părintele a arătat că nu se poate vorbi în niciun caz despre comiterea vreunui păcat de moarte, chiar și atunci când în urma consumării relațiilor conjugale din perioada postului ar urma să fie chemată la viață o nouă ființă omenească, „și ea chip al lui Dumnezeu, creatorul nostru, al tuturora”.

Practica demonstrează că în cele mai multe cazuri soțiile sunt cele mai dispuse să-și asume tarele de diferite feluri ale postului. Ca atare, tot ele sunt chemate și să negocieze în modul cel mai inteligent diferendele de diverse tipuri ce pot survine între acestea și partenerii lor oficiali de viață. Iar acelora dintre ele care se întreabă de ce această greutate trebuie să cadă tot pe umerii lor, același părinte Vasile Gavrilă le-a oferă un răspuns memorabil: „fiindcă ele sunt un fel de îngeri păzitori pentru bărbații lor!”.

Afirmațiile părintelui Vasile Gavrilă referitoare strict la situația soților legitimi ar putea surprinde multă lume, obișnuită până de curând cu „învățături” care interzic cu desăvârșire sexul în perioadele postului, „liberalizându-l” în restul anului doar în zilele de marți și joi. Celor care doresc amănunte li se recomandă insistent o vizită la propriul duhovnic sau chiar „acasă” la părintele Vasile Gavrilă, la Biserica „Sf. Nicolae” din strada Ion Ghica, cunoscută și ca Biserica Rusă, de lângă Universitatea bucureșteană.   

Mai multe