Este secetă severă. Nu a mai plouat de 66 de zile
Nu a mai plouat zdravăn de 66 de zile și este secetă severă în aproape toată țara, anunță specialiștii ANM. Fermierii sunt disperați pentru că își văd munca distrusă și pagube. Pământul este uscat la peste 20 cm adâncime și provoacă întârzieri şi la însămânţarea grâului de toamnă.
A venit toamna adevărată. Temperaturile au luat-o la vale, se adună norii, dar ploile au fost și vor fi puține.
Fermierii se confruntă cu o secetă cumplită care le ţine pe loc lucrările. Ogoarele pentru însămânţarea rapiţei au fost pregătite din vară, după recoltarea grâului, dar plouat foarte puţin după 14 iulie. Practic, de 66 de zile, au fost puține precipitații, iar în august și septembrie nu a căzut picătură de apă.
Pământul este uscat până la mare adâncime
Lipsa precipitaţiilor, a provocat de atunci o uscare a solului până la mare adâncime, între 20 și 120 cm, iar seminţele din pământ nu au mai germinat. ”Eu am semănat pe 15 august în condiţii favorabil de umaditate. Acum trebuia să fie în cinci frunze, dar din cauza secetei nu a ieşit deloc”, spune Ionuţ Drugea, inginer agronom din Smârdan, citat de adevarul.ro.
Rapiţa se găseşte pe cele mai întinse suprafeţe din Bărăgan, deoarece este mai profitabilă şi decât grâul sau porumbul. Dacă investiţia pentru un hectar de rapiţă este de 2.700 de lei, profitul ajunge şi poate depăşi 6.000 de lei. Fermierii sunt însă nevoiţi să suporte în al patrulea an consecutiv pagube, pentru că seceta le-a stricat planurile.
Cel mai grav este că grâul de toamnă trebuie însămânţat până pe 15 octombrie şi dacă nu plouă există riscul ca producţia să fie mult diminuată atât cantitativ cât şi calitativ. Ca urmare, pot aparea scumpiri la grâul panificabil.
În luna septembrie nu a plouat deloc
”Într-adevăr, au fost foarte puține precipitații. Media este de 4 l/mp, dar trebuia să fie de 50 l/mp. Luna septembrie nu a plouat deloc, iar cele căzute din loc în loc nu au refăcut necesarul de apă în sol. Sunt zone unde nu va ploua curând, accentuând fenomenul de secetă puternică și extremă”, ne-a explicat meteorologul Teodora Cumpănașu de la ANM.
Specialiștii ANM estimează că este secetă moderată, puternică și extremă, în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe agricole din nord-vestul Banatului, unde aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
Citește și:
Mesaje de vreme severă în 14 județe. Vântul suflă cu 55 – 90 km/h
Ultima zi de vară. 20 de grade diferență între nordul și sudul țării