Eşti dator? Banca îţi poate lua un sfert din salariu!

4 iulie 2011 14:20   Național
Ultima actualizare:

Bunurile, confiscate în instanţă

Băncile cărora le datorezi bani ar putea încerca să recupereze datoria de la tine prin intermediul unui reprezentant judecătoresc sau al unei companii care se ocupă cu recuperarea datoriilor. Dacă eşti contactat sau vizitat de firme de recuperare, trebuie să ştii cum să acţionezi în relaţia cu ele şi să-ţi cunoşti drepturile şi obligaţiile.

Recuperatorii de datorii nu au voie să-ţi confişte bunurile în contul datoriei. În cazul în care creditorul se adresează unei instanţe şi obţine câştig de cauză, executorul judecătoresc are dreptul să-ţi pună sechestru pe bunuri şi să le vândă pentru a recupera banii pe care îi datorezi.

Executarea silită fără garanţii imobiliare

Dacă în contract nu s-au prevăzut garanţii imobiliare, băncile sunt obligate să înceapă cu urmărirea bunurilor mobile şi numai dacă nu se acoperă creanţa, după vânzarea acestora, se poate trece la executarea bunurilor imobile.

Dacă în termen de o zi de la primirea somaţiei debitorul nu plăteşte suma datorată, executorul va putea trece la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, chiar dacă acestea sunt deţinute de un terţ.

Executorul va identifica şi va evalua cu acordul părţilor bunurile sechestrate, iar dacă acestea nu se înţeleg, va solicita efectuarea unei expertize. Bunurile vor fi evaluate la valoarea lor de circulaţie.

Banca îţi opreşte din salariu dacă nu ai alte bunuri

În cazul în care debitorul nu are în proprietate bunuri se pot urmări atât salariile, cât şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia.

Veniturile pot fi urmărite de creditorii bancari în limita a 1/3 din venitul lunar net. Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceluiaşi venit, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, cu excepţia cazului în care legea prevede altfel.

După divorţ, soţii plătesc creditul la comun

Dacă unul dintre soţi are credit şi nu plăteşte, acesta poate fi urmărit silit cu respectarea aceloraşi prevederi legale privind salariile şi veniturile obţinute în mod periodic.

Dacă soţii au luat împreună un credit, apoi au divorţat şi nu l-a mai plătit niciunul, creditorul poate urmări silit pe oricare dintre ei, chiar şi pentru întreaga datorie.

Fostul soţ care este nevoit să achite şi datoria celuilalt soţ poate să se întoarcă cu acţiune împotriva celuilalt soţ pentru plata părţii din datorie care-i revine.

Mai citeşte:

Eşti girant? S-ar putea să fii bun de plată!

Dobânzile şi cursul euro ne «umflă» ratele la bancă

Băncile au reluat creditele de consum cu acte puţine!

Nu-ţi vinde casa sau maşina. Banca le recuperează!

Dacă înainte să înceteze plăţile debitorul a vândut un imobil sau o maşină, creditorul urmăritor, respectiv banca, poate ataca actele juridice încheiate de debitor în frauda dreptului său, pe calea acţiunii revocatorie, prin intermediul căreia se poate obţine, pe cale judecătorească, desfiinţarea actelor juridice prin care debitorul îşi măreşte sau creează o stare de insolvabilitate, dacă actul atacat a creat creditorului un prejudiciu.

Aşa poţi să scapi de sancţiuni!

Simţi că datoriile te copleşesc şi că ai ajuns la fundul sacului cu banii? Specialistul Click! Alexandra Popa, de la conso.ro îţi dă câteva sfaturi despre cum să ieşi cu bine din aceste situaţii limită.

Nu mai ai bani de rate? Anunţă banca!

Dacă nu mai poţi să-ţi plăteşti ratele pe care le ai la bancă, discută cu reprezentanţii acesteia şi încearcă să cazi de comun acord asupra unui program de plăţi pentru viitor care să te avantajeze. Explică motivele pentru care nu poţi plăti rata datorată precum şi ce măsuri intenţionezi să iei în sensul acesta.

Prezintă băncii acte doveditoare

Dacă doreşti ca banca să ia în calcul variantele propuse de tine, trebuie să prezinţi acte doveditoare că eşti şomer sau că angajatorul ţi-a micşorat salariul.

Refinanţarea sau reeşalonarea datoriilor?

Prin contractarea unui credit de refinanţare ai putea să înlocuieşti vechile credite şi să-ţi plăteşti datoriile. Creditul de refinanţare are, de obicei, o rată lunară mai mică şi se întinde pe o perioadă mai lungă. De asemenea, poţi încerca să reeşalonezi datoriile prin creşterea perioadei în care trebuie să returnezi împrumutul.

Există însă, câteva motive pentru care banca îţi poate refuza cererea. Chiar dacă rata lunară la noua bancă este mai redusă, clienţii s-ar putea să nu fie acceptaţi deoarece nu se încadrează în structura de risc mai restrictivă.

O soluţie în acest caz o reprezintă co-debitorii. Aceştia pot contribui cu propriul venit pentru a suplimenta veniturile solicitanţilor şi, uneori, nu trebuie să fie neapărat rude.

Mai multe