Ești grav bolnav? Iată cum te tratezi în străinătate pe banii statului

6 februarie 2018 13:09   Național
Ultima actualizare:

Ești grav bolnav și ai apelat la mulți medici din țară ca să te faci bine? Ai posibilitatea să fii tratat și în străinătate pe cheltuiala statului. Totul este să depui o serie de documente și să treci printr-o comisie de evaluare.

Trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate se aprobă de Ministerul Sănătății numai pentru afecțiunile care nu pot fi tratate în țară.

Acest lucru se face pe baza unei documentații medicale întocmită de direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București.

Condiții

Doar bolnavii înscriși pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenței medicale în România, pot beneficia de acest tratament.

Vorbim despre asistență medicală primară, de specialitate și de spitalizare în unități sanitare care oferă servicii de înaltă calitate profesională și tehnică.

Cuantum

După obținerea aprobării din partea Ministerului Sănatății, și pe baza documentelor primite de la clinica de specialitate din străinatate, se inițiază un proiect de hotarare a Guvernului pentru acordarea unui ajutor.

În situația în care Ministerul Sănătății nu poate finanța integral tratamentul în străinatate, Ministerul Muncii poate cofinanța tratamentul.

Documente necesare

- înregistrarea unei cereri însoțită de documentele medicale (copie de pe fișa pacientului, bilet de ieșire din spital, analize etc.) la direcția de dănătate publică în a cărei rază teritoriala domiciliază;

- efectuarea investigației medicale de către Centrul universitar la care este arondata direcția de sănătate publică respectivă, conform Anexei nr.1 la Ordinul nr.50/2004, în vederea întocmirii documentației medicale necesară trimiterii bolnavului în străinătate;

- transmiterea documentației Directiei generale asistență medicală din cadrul Ministerului Sănătății în vederea examinării acesteia;

- examinarea documentației medicale a bolnavului de către comisia din cadrul Ministerului Sănătății, în vederea obținerii aprobării trimiterii la tratament în străinătate.

În 2015, statul român a platit pentru tratamente în străinătate peste 91 de milioane de euro, către clinici din Germania, Italia, Austria, Franța și Spania.

În aceste state au mers în special cei cu afecțiuni oncologice, boli ale sistemului circulator și diverse suferințe pediatrice.

Mai multe