Ești în concediu? Privește cerul la noapte ca să vezi „stelele căzătoare”!
Eveniment celest în această noapte, vizibil și de pe teritoriul țării noastre. Stelele căzătoare din luna august, curentul de meteori Perseide, vor putea fi văzute clar în această seară, după ora 22.00. Pasionații și fenomene astronomice, dar și cei care vor să vadă ceva cu adevărat frumos, sunt sfătuiți să privească cerul în această noapte pentru un eveniment astral de neuitat.
Denumite după constelația din care fac parte (Perseus), Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Denumirea de stea căzătoare este dată oricărei particule din cosmos care, la intrarea în atmosfera Pământului, se aprinde și lasă în urma ei o dâră luminoasă. Acest fenomen, care durează o fracțiune de secundă, este numit de astronomi meteor (a nu se confunda cu meteoridul și meteoritul). O ploaie de astfel de meteori poate dura câteva secunde, însă pe parcursul acestei nopți nu veți avea parte de o ploaie propriu-zisă, ci mai degrabă căderea unui meteor pe minut. Ploile de stele (câteva mii de meteori pe oră) sunt extrem de rare. Tot ce vă trebuie este ceva răbdare. Iată mai jos câteva sfaturi de la reprezentanții Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București pentru o experiență de neuitat.
Cele mai multe perseide vor putea fi văzute în această noapte, după ora 00.00 (circa 100 pe oră). Cele mai bune locuri de privit sunt cele cu cer curat, la țară sau la munte. La periferia marilor orașe vor putea fi văzuți cel mult 20 de meteori pe oră.
Nu aveți nevoie de instrumente de observare (telescoape). Luați cu voi un sac de dormit și o geacă pentru că nopțile pot fi răcoroase în august, mai ales la munte. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, e nevoie să priviți cerul măcar o oră. Faceți pauze pentru a odihni ochii.