Eşti şofer începător? Uite cum să conduci prudent!
2 martie 2016 21:44
Național
Ultima actualizare:
Să fii şofer începător şi să fii nevoit să te „arunci” în traficul de coşmar din marile oraşe este o adevărată aventură. Să nu ai impresia că e floare la ureche, pentru că te înşeli. Stresul şi nervii cumulaţi, lipsa de experienţă şi de atenţie, reflexele întârziate şi tachinările celorlalţi şoferi pot duce la accidente. Iată câteva sfaturi de care să ţii cont dacă abia ţi-ai luat carnetul!
- Mergi pe prima bandă - Este important ca şoferii începători să circule cu viteza legală şi pe prima bandă. În acest fel, nu-i vei încurca pe ceilalţi participanţi la trafic şi vei fi mai puţin expus pericolelor. Atenţie însă la biciclişti şi la pietonii care încearcă să traverseze prin locuri nepermise sau pe culoarea roşie a semaforului. Atenţie şi la copiii care se joacă pe trotuar! Şi încă un sfat: dacă ştii că la prima intersecţie trebuie să virezi dreapta sau stânga, încearcă să te încadrezi din timp pe banda respectivă.
- Atenţie la claxoane – Uneori, claxoanele de care abuzează ceilalţi participanţi la trafic trebuie ignorate. Nu te speria, nu te panica şi nu te enerva. Pentru că vei avea de-a face cu foarte mulţi şoferi agresivi. Nu te lăsa impresionat! Însă, de multe ori, un claxon poate însemna că ai făcut ceva greşit: fie nu ai semnalizat când ai schimbat banda, fie te-ai apropiat prea mult de maşina de lângă tine, fie nu ai acordat prioritate etc.
- Semnalizează din timp – Este regula numărul unu care trebuie respectată nu numai de şoferii începători, ci de toţi şoferii, indiferent de experienţa lor la volan. Semnalizarea ar trebui să fie pentru tine cel mai bun prieten. Nu uita, deci, să semnalizezi de fiecare dată când vrei să faci dreapta, stânga sau când pleci de pe loc. O altă greşeală pe care o fac mulţi şoferi: semnalizează şi, în acelaşi timp, virează, fără a se mai asigura în oglinzile retrovizoare.
- Parchează cu atenţie – Orice şofer începător trece prin „chinurile” parcării, mai ales ale parcării laterale. Dacă nu stăpâneşti foarte bine parcarea laterală, pentru a nu încurca traficul încearcă să găseşti un loc unde să parchezi cu faţa sau cu spatele. De asemenea, încearcă să parchezi maşina în aşa fel încât să nu blochezi alte autovehicule aflate lângă tine.
- Învaţă toate semnele de circulaţie - Unele semne de circulaţie nu se regăsesc pe traseul pe care îl parcurgi tu de obicei şi, astfel, pot fi uitate. Este recomandat să iei din când în când legislaţia şi să le memorezi foarte bine.
- Nu forţa maşina – Mulţi şoferi, după ce intră în posesia carnetului de conducere, au impresia că le ştiu pe toate şi că experienţa acumulată le este suficientă pentru a forţa maşina şi a-i afla, astfel, limitele. Mare greşeală! Reflexele pe care le-ai dobândit nu sunt încă foarte bine formate, iar reacţiile pe care le ai la volan într-o situaţie neaşteptată pot fi dintre cele mai diverse şi imprevizibile.
- Condu cât mai des - Repetiţia este mama învăţăturii aşa că, pentru a fi din ce în ce mai stăpân pe tine, pentru a-ţi forma anumite reflexe şi obişnuinţe va trebui să conduci cât mai des. La început este foarte stresant, însă, cu timpul, vei deveni din ce în ce mai relaxat.
- Fii atent la maşinile care circulă pe lângă tine – Nu este suficient să fii atent doar la manevrele pe care le faci tu în trafic. Foarte important este să fii atent şi la ce fac ceilalţi pe lângă tine. Încearcă pe cât posibil să anticipezi manevrele celor din jur, pentru a putea evita din timp un accident. De exemplu, dacă circuli pe prima bandă, iar maşina din faţa ta dă semnal dreapta, asta înseamnă că va încetini pentru a lua virajul la dreapta. Ce trebuie să faci tu în acest caz? Să pui frână din timp!