Etichetele la control! Din 13 decembrie, consumatorii din UE trebuie să fie informați ce conțin produsele cumpărate

14 decembrie 2014 22:45   Național
Ultima actualizare:

Se apropie Sărbătorile, e nebunie la cumpărături. Toată lumea umple coşurile cu munţi de alimente, băuturi, fructe şi legume. Pe fiecare din aceste produse ar trebui să existe o nouă etichetă, care să conţină toate informaţiile posibile.

Reporterii Click! au verificat duminică dacă producătorii s-au conformat Regulamentului UE, din 2011, care îi obligă pe aceştia să informeze mai mult consumatorii, din 13 decembrie. Adică, în toate magazinele din România şi UE, pe etichetele tuturor alimentelor, de la legume şi fructe, carne, dulciuri, la mici şi produse fast food, trebuie să existe toate informaţiile, inclusiv câte calorii conţin, dacă pot provoca alergii, dacă au în exces vreun ingredient.

La o zi după termenul limită, reporterii Click! au găsit doar câteva produse etichetate cum cere UE. În rest, ca la noi: informaţii lipsă sau ”pe sărite” şi ai nevoie de ochelari ca să citeşti scrisul mic şi înghesuit. Cei mai mulţi cumpărători ne-au spus că se uită în fugă pe etichete, la termenul de valabilitate. ”Nici nu am ştiut că se vor schimba. De obicei, mă uit să nu fie prea lungă lista de ingrediente şi la preţ, să fie mai mic”, ne-a spus cu sinceritate Anca Simionescu, o bucureşteancă plecată la cumpărăruri.

Am umplut coşul cu de toate, după ce ne-am chinuit să citim ce scrie pe fiecare produs. Poţi afla cât cântăreşte, cine îl fabrică şi când expiră. Rareori găseşti lista completă de ingrediente, fiecare cu gramajul său, câte calorii conţin, avertizări privind posibilii alergeni. În plus, este obligatorie o ”declaraţie nutriţională” din care să aflăm valoarea energetică (câte calorii) şi cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine, sare. Am văzut aceste informaţii doar la câteva lactate.

Regulamentul UE prevede şi sancţiuni, cu amenzi între 5.000 şi 50.000 de lei, dar nu se vor aplica imediat, ci după o perioadă în care se vor face verificări şi recomandări pentru producători.

Ce trebuie scris pe etichetă

Iată ce informaţii sunt obligatorii: denumirea produsului; lista ingredientelor; orice ingredient provenit dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranţă; cantitatea netă de produs alimentar; data producerii şi data expirării; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; denumirea comercială şi adresa producătorului; ţara de origine sau locul de provenienţă; pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2% de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită. 

AŞA DA. Cașcavalul e etichetat corect și are avertismentul ”bogat în calciu”

AŞA NU. La parizer nu scrie gramajul ingredientelor și nici câte calorii conține

Mai multe