Eu săpam groapa, hopa, şi comoara!

29 aprilie 2015 0:13   Național
Ultima actualizare:

A vrut să sape o canalizare, dar a dat peste o comoară! Grigore Vasile, un sătean de 70 de ani din localitatea Mălăieştii de Jos, a scos la lumina zilei un tezaur vechi de peste 1700 de ani. Monede, brăţări şi lingouri din argint, din epoca romană. 

Grigore Vasile, din satul Mălăieştii de Jos, Prahova, s-a trezit cu noaptea-n cap, pus pe treabă. Trebuia să sape un şanţ de câţiva metri pentru canalizare.

Toată seara se certase cu nevasta pe unde să vină şanţul. “El zicea să sape mai aşa. Eu i-am zis să sape aici. El, nu şi nu. Până la urmă s-a apucat să sape pe unde am zis eu, că nu doream să am toată grădina un şanţ. De aceea am vrut pe lângă casă. Nu a săpat mult, cam 6-7 metri şi a descoperit comoara”, ne-a povestit mândră de ea Maria Vasile.

La început a dat peste o parte din cana de bronz. Apoi, au ieşit la suprafaţă lingourile de argint. Şi, tot săpând, a descoperit monedele, iar la aproximativ 40 de centimetri adâncime, tot tezaurul. “Am văzut monedele, ruginite, cu pământ pe ele. Şi am zis: băi, am dat peste o comoară. Nu ne-a venit să credem. Pentru o zi am fost bogat. Puteam să le păstrez şi să-mi îmbrac nevasta în argint la nunta noastră de 50 de ani”, glumeşte nea Vasile.

Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 de monede din argint, ce datează din vremea împăratului Vespasian (adică din anii 69-79 după Hristos). Alături de monede, în vasul de bronz se mai aflau cinci brăţări din argint, o fibulă din argint, o podoabă din argint ce avea ataşate trei monede, dar şi două lingouri din acelaşi metal.

Artefactele au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, iar soţii Vasile vor primi o recompensă care, conform legii, în cazuri excepţionale, poate ajunge la 40% din valoarea obiectelor descoperite. Mai întâi e nevoie de o evaluare, precizează arheologul Alin Frânculeasa, de la Muzeul de Istorie Prahova.

Click! SPUNE

De azi, 29 aprilie, tezaurul va fi expus la muzeul din Ploieşti, în cadrul expoziţiei “Comori antice redescoperite”. Potrivit arheologilor, acesta e al treilea tezaur, ca importanţă, descoperit în Prahova, după coiful de la Coţofeneşti şi comoara dacică de la Coada Malului. 

Mai multe