Europa ia din nou măsuri dure împotriva Covid-19, noi ne relaxăm

25 ianuarie 2021 18:22   Național
Ultima actualizare:

Mai multe regiuni ale Madridului sunt în carantină totală din cauza tulpinii britanice de COVID-19, Franţa este aproape de al treilea lockdown, Israelul interzice traficul aerian internaţional de pasageri... Numai noi ne relaxăm. Deşi noua tulpină a generat un focar la o şcoală din Bucureşti, restaurantele, barurile, sălile de jocuri de noroc şi-au redeschis porţile pentru public.

Alte state înăspresc măsurile 

Noua tulpină de COVID-19, apărută în Marea Britanie şi considerată cu 70% mai contagioasă, a pus pe jar Europa. Regiunea Madridului se confruntă cu o avalanşă de noi cazuri, iar spitalele sunt ocupate la capacitate maximă. Un sfert din locuitori sunt de luni în carantină totală, poliţia efectuează controale, inclusiv cu dronele, iar amenzile pentru încălcarea regulilor sunt usturătoare. Şi guvernul norvegian a decretat sâmbătă lockdown pentru cel puţin o săptămână în 10 municipalităţi din zona capitalei Oslo, după detectarea unor focare cu noua tulpină în două cămine de bătrâni. Iar Suedia a anunţat duminică închiderea temporară a frontierei sale cu Norvegia. 

Noua tulpină a virusului se răspândeşte rapid şi în Franţa, iar autorităţile iau în calcul un al treilea lockdown. „Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă. Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown. Săptămâna aceasta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a declarat Jean-Francois Delfraissy, consilierul ştiinţific principal al Guvernului de la Paris, citat de Reuters. De altfel, Ministerul Afacerilor Externe ne-a informat că Franţa impune noi condiţii pentru intrarea pe teritoriul ei. În afară de prezentarea unui test COVID negativ, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani trebuie să declare pe propria răspundere că se autoizolează timp de 7 zile după sosirea în Franţa şi că vor efectua un al doilea test PCR, la finalul perioadei de autoizolare.  

Israelul a luat măsuri mai dure şi a închis, pur şi simplu, traficul aerian internaţional de pasageri, începând de luni seara, timp de o săptămână. În acelaşi timp, accelerează campania de vaccinare. Peste 9 milioane de oameni din această ţară au fost deja imunizaţi. 

Focar cu noua tulpină la o şcoală din Bucureşti 

Noua tulpină din Marea Britanie a fost confirmată şi în România, la începutul acestei luni. Vineri, era deja anunţat un focar, la Şcoala Gimnazială 28 din Bucureşti. Aici, 9 din cei 10 contacţi ai unui angajat al şcolii au fost depistaţi pozitiv. DSP a decis extinderea anchetei epidemiologice, s-au mai prelevat probe de la 11 persoane şi... cam atât.  

Medic: «Noi mergem pe contrasens» 

„Suntem cei mai relaxaţi din Europa”, a declarat duminică seara, la Dig24, cercetătorul Octavian Jurma, susţinând că nu putem avea o imagine reală a infectărilor, în condiţiile în care nu testăm suficient. Şi Aurel Nichita, un medic din Galaţi, ajuns senator, critică măsurile luate de Guvern, spunând, într-o postare pe Facebook, că suntem ca nebunul care merge pe contrasens: „Paradoxala pandemie - toată Europa menţine restricţiile sau le înăspreşte, în timp ce România se relaxează deschizând restaurantele, păcănelele şi cinematografele. Noua tulpină britanică a coronavirusului este bau-bau-ul Europei, dar România, specialistă în politica struţului, dă cu var. «Autostrada» pe care circulă restricţiile europene conduce spre încheierea pandemiei, doar că realitatea românească seamănă cu bancul cu nebunul care circulă pe contrasens şi se miră că toată lumea vine din faţă”.  

Cu toate acestea, s-au redeschis cârciumile 

În ciuda acestui pericol, chiar de luni, Capitala a intrat în „relaxare” după ce rata infectărilor a scăzut sub 3 la mia de locuitori. În baza unei hotărâri de guvern, restaurantele, barurile, cafenelele, sălile de jocuri de noroc, teatrele şi cinematografele au fost redeschise la 30% din capacitate. „În realitate, şi noi suntem foarte îngrijoraţi de evoluţia situaţiei pandemice. Dar noi, ca structură administrativă, suntem obligaţi să punem în executare legea, pentru că în caz contrar riscam ca operatorii din HORECA sau din domeniul jocurilor de noroc să ne acţioneze în instanţă şi să ne ceară daune”, a declarat la RFI prefectul Traian Berbeceanu. 

Mai multe