Eurovision România 2016 - Reguli noi. Doar votul telespectatorilor contează

15 ianuarie 2016 18:23   Național
Ultima actualizare:

Televiziunea Română anunță că luni (18 ianuarie) încep înscrierile pentru Selecţia Naţională a Concursului Eurovision 2016. Anul acesta, competiția se va desfășura după reguli noi. Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, câştigătorul Selecţiei Naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.

Selecţia Naţională pentru Eurovision 2016 se va face în două etape, semifinala (la 4 martie) şi finala (la 6 martie), ambele show-uri urmând a fi transmise în direct de TVR. În semifinala națională pentru Eurovision 2016 vor intra 12 piese, dintre care şase vor merge mai departe. Dintre acestea, patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de public, prin televot.

În ceea ce privește câștigătorul selecţiei naţionale, cel care anul acesta va reprezenta România pe scena Eurovision 2016 de la Stockhom, acesta va fi ales exclusiv de public, prin televot.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, semifinalele competiției fiind programate în datele 10 şi 12 mai, iar finala în data de 14 mai. În competiţie s-au înscris 43 de ţări, cu trei mai multe decât la ediţia precedentă.

Și anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, Iuliana Marciuc este producătorul Selecţiei Naţionale a Eurovision 2016 și va conduce delegaţia României la Stockholm. Regia show-urilor din România, însă, va fi realizată de Dan Manoliu.

Calendar Eurovision 2016

  • 18 ianuarie – 7 februarie: înscrieri. Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru Selecţia Naţională a Eurovision 2016 o pot face până la 7 februarie. Melodiile pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea „Pentru Selecţia Naţională Eurovision 2016” înscrisă pe plic, sau electronic, la adresa eurovision2016@tvr.ro.
  • 8, 9, 10 februarie: preselecţii – piesele vor fi audiate de juriu.
  • 11 februarie: anunţarea celor 12 piese care vor intra în concurs, printr-o conferinţă de presă.
  • 4 martie: semifinala selecției naționale – România;
  • 6 martie: finala selecției naționale – România;
  • 10 mai: prima semifinală internațională - Suedia;
  • 12 mai: a doua semifinală internațională - Suedia
  • 14 mai: finala internațională – Suedia.

60 de ani de Eurovision

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion și Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem, „Let Me Try” - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi, „PlayingWith Fire” - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu, „Tornero” - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu. Anul trecut, România a fost reprezentată la Eurovision de trupa Voltaj, cu piesa „De la capăt”, care s-a clasat pe locul al 15-lea în finala care a avut loc în Viena, Austria.

Top 10 melodii care au reprezentat România în finala internațională Eurovision

Mai multe