Evacuare forţată în Covasna, din cauza inundaţiilor! Arafat: "Populaţia nu colaborează cu pompierii. Nu e ok!"

15 martie 2018 8:15   Național
Ultima actualizare:

Aproximativ 300 de persoane din satul Căpeni, din judeţul Covasna urmează să fie evacuate din cauza probabilităţii crescute de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt. Hidrologii au emis noi avertizări pentru 13 județe.

UPDATE Ora 13.50.  Hidrologii au emis, joi, noi avertizări cod portocaliu şi galben pentru treisprezece judeţe din centrul ţării, vizând creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, ca urmare a propagării viiturilor produse anterior, cu depăşiri ale cotelor de apărare. Astfel,  Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea cod galben pentru râurile din bazinele hidrografice Mureş, Târnava Mare şi Târnava Mică, Olt, Râul Negru, Călmăţui, Teleorman, Neajlov, Sabar şi Prut. Avertizarea este în vigoare până vineri la ora 20.00 şi vizează treisprezece judeţe - Mureş, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Dolj, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu şi Botoşani. De asemenea, hidrologii au emis joi o nouă avertizare cod portocaliu, care va fi în vigoare până vineri la ora 12.00, pentru judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu şi Giurgiu. Pe râurile aflate sub incidenţa acestor avertizări se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor produse anterior, cu depăşiri ale cotelor de apărare.

Ora 8.00. Raed Arafat a declarat, în această dimineaţă, că oamenii din Căpeni ar putea fi evacuaţi forţat, existând riscul ca digul de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt să se rupă. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că autorităţile încearcă să-i convingă pe localnici să evacueze locuințele, însă aceştia refuză să colaboreze cu pompierii. 

"Înţeleg că apele sunt în scădere în Baraolt, dar şi la nivelul digului, la nivelul acestuia neproducându-se nicio rupere majoră. Continuă eforturile de evacuare a populaţiei, pentru că oamenii sunt greu de convins să-şi părăsească locuinţele. 

Lipsa cooperării pune în risc acţiunea. Oamenii ar putea fi evacuaţi forţat, însă măsura trebuie liată la nivel judeţean. Este o situaţie de genul "Veniţi voi după noi!". Iar asta nu e ok. 

Primarul oraşului Baraolt, Lazar Kiss Barna, localitate de care aparţine satul Căpeni, a declarat că o parte dintre localnici refuză să îşi părăsească locuinţele şi şi-au asumat prin semnătură această decizie. 

Mai multe