Evaluare Națională 2021.Contestații. Cum arată și cum se depun cererile de recorectare a lucrării

29 iunie 2021 17:09   Național
Ultima actualizare:

Examenul de Evaluare Națională 2021 s-a încheiat odată cu afișarea primelor rezultate, însă emoțiile unora dintre elevi nu s-au încheiat. Motivul? Cine nu e mulțumit de notă, poate solicita recorectarea lucrării. Iată cum arată și cum se depun contestațiile!

Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a, care au susținut examenul de Evaluare Națională 2021 și nu sunt mulțumiți de rezultate, pot depune, azi și mâine, contestațiile. 

Când se pot depune contestațiile 

Marți, 29 iunie, începând cu ora 16.000, a început perioada în care pot fi depuse contestațiile de către absolvenții de clasa a VIII-a nemulțumiți de nota primită la probele scrise de la Evaluarea Națională 2021.Cererile de recorectare a lucrărilor pot fi depuse până la ora 19.00, iar miercuri, 30 iunie, doar în intervalul orar 08.00-12.00.

Cum arată cererea tip 

Ministerul Educației a publicat un document tipizat, o cerere prin care elevii pot contesta rezultatul și pot solicita recorectarea lucrării sau lucrărilor.

Unde se depun contestațiile 

Contestațiile pot fi depuse fizic, la școală, sau online, pe adresa de email dată de școală pentru această procedură.

De conține declarația-tip

Candidaţii care depun/ transmit prin mijloace electronice contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.

Evaluare Națională 2021.Contestații. Care e procedura de soluționare

Potrivit metodologiei, fiecare lucrare contestată este reevaluată de doi profesori, care vor pune o nouă notă. Evaluarea se face „cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire, şi o trece pe lucrare, scrie Adevărul. 

Notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. Dacă se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota iniţială şi cea de la contestaţii, președintele comisiei de contestații numeşte o a treia comisie, formată din alţi doi profesori cu experienţă, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestaţii. „Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”.

Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestaţii. Nota finală reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către preşedintele comisiei, în prezenţa profesorilor evaluatori, şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

Mai multe