Evaluare Națională și Bacalaureat 2020. Când încep Examenele Naționale, cum se desfășoară, ce măsuri speciale se iau
Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2020 se vor organiza în acest an conform planificării inițiale, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie. Însă, lucrurile vor sta puțin diferit față de anii trecuți, în sensul că se vor lua măsuri suplimentare de protecție și siguranță pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Iată ce trebuie să știm despre Examenele Naționale!
Examenele Naționale din acest an se vor organiza diferit, iar elevii și cadrele didactice vor trebui să respecte niște reguli stricte. Iată ce știm până acum că se va întâmpla la vară!
Când încep Examenele Naționale în 2020?
Potrivit unor declarații pe care ministrul Educației, Monica Anisie, le-a făcut la Digi 24, în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, s-a luat decizia ca examenele naționale să fie organizate, dar numai cu respectarea strictă a anumitor condiții. Evaluarea Națională 2020 se va susține în data de 15 iunie, iar Bacalaureatul începe în data de 22 iunie.
Bacalaureat 2020: Examene pe bază de proiect
Noutatea cu care vin oficialii din minister pentru anul 2020 privește examenele de certificare a competenţelor profesionale. Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. „Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”, a declarat ministrul Anisie.
Bacalaureat 2020. Elevii au de învățat doar materia din semestrul întâi
Bacalaureatul va începe anul acesta cu probele scrise, iar apoi urmează probele de competențe. În ceea ce privește programa, elevii vor avea de învățat mai puțin față de anii trecuți. Ei vor fi obligați să parcurgă doar materia predată în semestrul întâi. „Ceea ce doresc să precizez este faptul că programa pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta conţine mai puţină materie decât până acum”, a mai precizat Monica Anisie. „Deci, am eliminat conţinuturile care se regăseau pe parcursul semestrului al doilea. Prin urmare au de parcurs numai materia de până la semestrul întâi’. Ministrul a anunțat că în scurt timp va fi publicat calendarul pentru examenul de Bacalaureat.
Ce măsuri de distanțare socială se vor impune la Examenele Naționale
În timpul examenelor vor fi respectate cu strictețe normele de distanțare. Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020 – se vor organiza așa cum au fost ele planificate inițial, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare, afirma săptămâna trecută, într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis. „Elevii vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației”, a mai precizat Iohannis. În ceea ce privește revenirea pe băncile școlii a elevilor care doresc să se pregătească pentru examene, și aici sunt câteva reguli de respectat: „Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale”.
Examene Naționale 2020: Elevii și profesorii vor purta măști de protecție
Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că, cel mai probabil, elevii vor fi obligați să poarte măști în timpul susținerii examenelor. „Într-adevăr, trebuie să luăm măsuri prin care să nu expunem elevii şi, aşa cum am precizat, în sală vor fi maximum 10 elevi, distanţaţi fizic şi purtând, într-adevăr, măşti. Asta am spus încă de la început, că trebuie să luăm această măsură. Şi domnul Raed Arafat a spus că, purtând masca, îi protejăm pe ceilalţi şi ne protejăm şi pe noi”, a spus ministrul Educației. Decizia finală va fi luată, însă, de Ministerul Sănătății.
Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2020 au fost și sunt în continuare un motiv de dispută. Unele voci insistă asupra faptului că organizarea și susținerea de către elevi a Examenelor Naționale ar reprezenta un real pericol pentru elevi și profesori, existând marele risc de „reaprindere” a focarului de coronavirus. Cu toate acestea, autoritățile au decis să respecte programa școlară cu anumite măsuri de prevenire a Covid-19.