Evaziune fiscală și spălare de bani. Statul, prejudiciat cu 3 milioane de de euro

17 iulie 2015 8:03   Național
Ultima actualizare:

Polițiștii efectuează în această dimineață cinci percheziţii în județele Mehedinți și Arad. În vizor sunt mai multe persoane bănuite că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3.000.000 de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani.

Mascații au descins la locuințele suspecților, dar și la firmele acestora.

Patru asociaţi, administratori și împuterniciţi, care controlează patru societăți comerciale a pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos. Potrivit Poliției Române, totul s-a petrecut în perioada 2011-2013, când suspecții ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, etc), în valoare de 24.000.000 de lei, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Ulterior, banii au fost spălați prin efectuarea mai multor operaţiuni/tranzacţii financiare, ce au constat în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor.

Prin aceste operaţiuni fictive, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 3.000.000 de euro.

Pe numele celor patru suspecți au fost emise mandate de aducere, iar în urma audierilor se va stabili dacă vor fi reținuți pentru 24 de ore.

Mai multe