Evoluţie infracţională: Hoţii de maşini s-au upgradat la nivel smart!
S-a dus vremea când un hoţ de maşini se baza pe cârlige de cuier, sârme îndoite şi alte dispozitive improvizate folosite la spargerea unui autovehicul.
Masinile smart din ziua de astazi au creat si o generatie de hoti smart, din arsenalul carora nu lipsesc dipozitive de bruiaj, laptopuri si programe de generare a codurilor. Asa ca, daca in parcarea de acasa sau din strainatate dai peste un strain cufundat in citirea mesajelor de pe laptop, este mult mai probabil ca acesta sa nu fie un bursier la Microsoft, iesit afara la o gura de aer, ci un hot de autoturisme.
Performanta: pot porni masina fara sa o atinga
Rata spargerilor din capitala Marii Britanii arata ca cel putin o treime din masinile furate din Londra sunt sparte de hackeri dotati cu tehnologii evoluate. Sistemele de bruiaj ale frecventei radio a telecomenzii de la alarma masinii le permit hotilor sa intre in automobil, sa genereze un cod cheie cu ajutorul laptopului, astfel incat sa plece cu masina in mai putin de 10 secunde. Channel 5 si tabloidul britanic Express au realizat inclusiv un documentar cu ajutorul unui hot de masini din Romania care si-a stabilit "cartierul general" in Liverpool.
"Mikki", numele folosit de "calauza" intr-ale hotiei, a explicat pe indelete modul de operare, recunoscand insa ca a preferat sa isi insuseasca doar bunurile de valoare din masini, nu si automobilele.
"Am furat in Germania, Grecia, Franta, dar aici lumea isi lasa mai multe bunuri in masina. Portofele, telefoane mobile, laptopuri, tablete. Este o tara unde faci bani usor din asa ceva", a explicat in documentarul de la Channel 5 hotul din Romania. Acesta sustine ca furturile din autoturisme ii aduc zilnic 600 - 700 de lire in buzunar. Metoda folosita de el se rezuma doar la folosirea unui aparat care bruiaza semnalul telecomenzii auto, restul fiind floare la ureche.
Problema nationala
Numarul furturilor auto din Marea Britanie a inceput sa ii ingrijoreze pana si pe oficiali. Intr-o conferinta de presa sustinuta la sfarsitul acestei saptamani, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Theresa May, a recunoscut ca furturile de masini prin mijloace moderne reprezinta o problema grava si a cerut sprijinul companiilor producatoare pentru a rezolva aceasta eroare in sistemele de protectie ale autoturismului.