EXCLUSIV Află secretele unei vieţi lungi de la cel mai mare specialist în leacuri. La 90 de ani, un exemplu de vitalitate fizică şi intelectuală

8 noiembrie 2014 18:15   Național
Ultima actualizare:

La 90 de ani, academicianul Ovidiu Bojor este un exemplu de vitalitate fizică şi intelectuală. Creează noi produse fitofarmaceutice, elaborează lucrări ştiinţifice, călătoreşte mult. Cel mai mare specialist în leacuri din natură a dezvăluit pentru Click! secretete unei vieţi lungi şi sănătoase.

Timpul de odihnăIdeal ar fi să putem respecta cele trei opturi dintr-o zi: 8 ore de activitate, 8 ore de odihnă activă (sport, plimbări, lectură, muzică etc.) şi 8 ore de somn. Dar nu întotdeauna putem respecta acest ciclu. Important este să respectăm cele 8 ore de somn, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Nu vă culcaţi mai devreme de 3 ore după ultima masă. Este bine ca înainte de culcare să faceţi o scurtă plimbare. Atât timp cât sezonul vă permite, dormiţi cu fereastra întredeschisă.Să evităm sedentarismulO viaţă normală este condiţionată de mişcare, care asigură o bună oxigenare a organismului. Chiar după pensionare, continuaţi o activitate care vă place. Inactivitatea este primul pas spre mormânt. Continuaţi să munciţi într-un ritm obişnuit şi continuu opt ore pe zi.Prevenirea poluăriiPentru sănătatea noastră şi pentru prelungirea vieţii, e necesar să limităm cât mai mult poluarea de orice fel. Dacă e mai greu să evităm poluarea generală, pe care o putem considera un tribut plătit civilizaţiei moderne, putem totuşi să prevenim poluarea pe care ne-o provocăm noi înşine, prin alimentaţia deficitară, prin consumul de alcool, tutun, preparate şi băuturi comerciale, de medicamente sintetice şi, ceea ce e şi mai grav, de droguri.Confortul de acasăDacă cei mai mulţi dintre noi nu putem trăi într-o casă situată în natură, măcar să ştim cum să ne aranjăm interiorul în care ne petrecem cam o jumătate din viaţă. Casa noastră trebuie să fie curată, cât mai aerisită şi cât mai puţin încărcată cu lucruri inutile. Chiar şi patul în care dormim trebuie să fie orientat (după mulţi cercetători) cu capul spre nord şi picioarele spre sud, pe axa de rotaţie a pământului.    Să cultivăm optimismulSă ne închipuim că viaţa este o oglindă în care ne privim: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră; dacă ne crispăm şi ne schimonosim figura, grimasa se întoarce tot asupra noastră. Cu alte cuvinte, toate gândurile şi acţiunile noastre de fiecare clipă, de fiecare zi trebuie să fie pozitive, senine, optimiste.

Mai multe