EXCLUSIV! Camerele astea le-au golit buzunarele şoferilor!
Nu ai rovinietă şi circuli cu maşina în afara oraşelor? Sigur îţi va veni acasă amenda! Camerele de supraveghere nu ratează nimic. De la începutul anului şi până în prezent, au fost întocmite peste 385.000 de procese verbale de contravenţie. Cei mai mulţi şoferi au fost prinşi pe DN1, A2, DN2 şi DN5.
Rovinieta pare că a devenit un adevărat coşmar pentru şoferi. Mulţi uită să-şi achite taxa de drum, nu-şi mai verifică data când aceasta expiră sau pur şi simplu cred că se pot "fofila" de camerele de supraveghere.
Ei bine, nu e deloc aşa! Cei 11 "ochi vigilenţi", amplasaţi pe cele mai importante drumuri din ţară, au devenit adevărate capcane. De la începutul anului şi până în prezent, au fost întocmite 385.484 de procese verbale, iar 221.945 de şoferi au primit deja amenda. Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), cele mai multe dintre ele au fost aplicate pe baza capturilor realizate de o cameră de pe DN 1, din localitatea Româneşti, judeţul Prahova.
Din ianuarie şi până la începul lunii noiembrie, ea surprins 116.863 de şoferi fără roviniete. Alte locuri "periculoase" pentru cei care circulă fără să plătească taxa de drum sunt Autostrada A2 (Glina, judeţul Ilfov şi Feteşti, judeţul Ialomiţa - 85.825 de amenzi în total, în aceeaşi perioadă), DN 2, în localitatea Mărăcineni, judeţul Buzău, unde au fost surprinşi 42.445 de şoferi şi DN5, în localitatea Călugăreni, judeţul Giurgiu. Camera de aici a dat de "gol" 32.106 conducători auto.
Maşinile care trec prin faţa camerelor sunt văzute de angajaţii CNADNR printr-un monitor
Când plăteşti rovinieta, primeşti o dovadă de plată şi bonul fiscal. Rovinieta pe 12 luni pentru un autoturism costă 122 de lei
De asemenea, alte camere video care au adus venituri consistente în conturile CNADNR sunt amplasate pe DN 7 la Seaca, judeţul Vâlcea şi Săcămaş, Hunedoara, pe DN 6 la Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, pe DN 17 la Tiha Bârgăului, judeţul Bistriţa, pe A1 la Petreşti, judeţul Dâmboviţa şi pe DN2A, la Săcămaş, judeţul Hunedoara. De pe urma contravenienţilor, statul s-a îmbogăţi cu aproape 97 de milioane de lei. Chiar şi aşa numărul amendaţilor ar trebui să fie mult mai mare, însă, CNADNR are voie să amendeze un şofer doar o singură dată, într-o lună, chiar dacă acesta a circulat zilnic fără rovinietă.
Din iulie 2012, legea rovinietei s-a schimbat, astfel că atât amenzile în cascadă, cât şi tariful de despăgubire, de 28 de euro, au fost scoase. În prezent, cine este suprins că circulă ilegal în afara localităţilor este amendat cu 250 de lei.
Procesul verbal poate fi contestat în 15 zile
Dacă ai fost surprins de camera video fără rovinietă, primeşti acasă procesul verbal în cel mult şase luni. Poştaşul nu are voie să-l pună la cutia de scrisori decât dacă are semnătura ta de primire a sau a unei alte persoane din familie. Dacă s-a făcut o eroare şi ai plătită taxa de drum sau nu ai trecut pe acolo în ziua în care ţi s-a încheiat procesul verbal, poţi face contestaţie în cel mult 15 zile de la data când ai fost înştiinţat.
Aceasta se depune la judecătoria de pe raza locălităţii unde a fost săvârşită contravenţia. Procedura este scutită de taxa de timbru.Doar în instanţă poţi vedea fotografia cu maşina filmată de camera care te-a surprins.
385.484 de amenzi, din ianuarie până în noiembrie
O treime din numărul acesta, adică 116.863 au fost date în baza camerei de supraveghere de pe DN1, amplasată în localitatea Româneşti, din judeţul Prahova. Aceasta este o zonă foarte tranzitată, fiind drumul care leagă Bucureştiul de staţiunile montane.