EXCLUSIV Ce scrie în broșura informativă despre vaccinul anti Covid-19, care va ajunge în biserici

12 ianuarie 2021 16:25   Național
Ultima actualizare:

Campania de vaccinare anti Covid-19 este susținută oficial și de biserică. Toate cultele religioase au fost de acord să promoveze imunizarea în rândul enoriașilor. Ba chiar, Ministerul Sănătății a trimis către Patriahia Română broșuri informative, care vor ajunge zilele acestea la preoți. Pe baza lor, le vor putea explica oamenilor despre vaccinul care împărțit lumea. Iată ce scrie în ele!

Broșura informativă despre vaccinul anti coronavirus a fost realizată de Ministerul Sănătății, prin Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 în România (CNCAV) și cuprinde zece capitole: Cum funcționează un vaccin. Tipuri de vaccin împotriva Covid-19 în curs de dezvoltare/dezvoltate, Tipuri de vaccin în curs deautorizare/autorizate, Etapele dezvoltării unui vaccin, Cum a fost posibilă realizarea unui vaccin atât de repede, Principiile strategiei de vaccinare, Etapele vaccinării în România pe grupe populaționale, Tipuri de vaccinuri în proces final de evaluare/autorizare de către Agenția Europeană a Medicamentului, Rolul Agenției Europene a Medicamentului în procesul de evaluare și autorizare, Farmacovigilență și Mic dicționar de vaccinare.

Primul capitol începe cu faptul că ”vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente (proteine, informație genetică) ale unui microorganism, incapabile să producă boala; ele aurolul de a declanșa un răspuns imun ce protejează organismul”.

În cel de-al doilea capitol se vorbește despre faptul că, în prezent, împotriva Covid-19 există patru tipuri de vaccinuri în curs dedezvoltare/dezvoltate, care au la bază un alt virus (din familia adenovirusurilor).

Acesta ”a fost modificat pentru a conține gena care codează sinteza proteinei S a SARS-CoV-2. Adenovirusul în sine nu se poate reproduce și astfel nu este patogen. Odată ce a fost administrat, vaccinul furnizează instrucțiunile genetice necesare pentru sintetizarea proteinei S. Acest vaccin se bazează pe faptul că, pentru a intra în celule, virusul folosește o proteină de suprafață numită proteina S (Spike). Vaccinurile bazate pe ARN mesager (ARNm) conțin instrucțiunile genetice necesare pentru a sintetiza proteina S. ARNm este înglobat în mici particule lipidice care ajută la livrarea acestuia către celule și împiedică degradarea sa prematură”.

Este explicat în broșură cum de a fost descoperit atât de repede vaccinul anti Covid-19

Se vorbește apoi despre cele trei etape ale campaniei de vaccinare, după care este atinsă o temă sensibilă, cea legată de rapiditatea descoperirii vaccinului.  

”Cercetătorii au avut la dispoziție toate resursele financiare și logistice de care aveau nevoie, inclusiv sute de mii de voluntari. Au fost realizate investiții majore din partea producătorilor. Toate vaccinurile care nu au reușit să treacă unul dintre testele autorităților, au fost oprite. Genomul SARS-CoV2 a fost descris încă de la început (ianuarie 2020), iar comunitatea științifică a avut acces în timp record la această informație”, scrie în broșură.

Este subliniat faptul că legislația farmaceutică a UE garantează că vaccinurile sunt aprobate numai după ce evaluarea științifică a demonstrat că beneficiile lor depășesc riscurile.

În alt capitol, specialiștii explică cum funcționează vaccinul anti Covid-19 și spun că el ajută sistemul imunitar să rețină mai ușor informația indusă și să se apere împotriva patogenului virsului.

Ce scrie în broșura informativă despre vaccinul anti Covid-19. Arn-Mesager nu modifică genetic

”Multe vaccinuri produse astăzi includ doar mici părți din compoziția microbilor, ca de exemplu proteine componente, în loc să folosească virusuri sau bacterii întregi. Aceste vaccinuri au nevoie adeseori de adjuvanți pentru a conduce la apariția unui răspuns imun suficient de puternic încât să asigure protecția persoanei vaccinate față de patogenul împotriva căruia a fost conceput vaccinul”.

După care este explicat ce este Arn-Mesager, ce legătură are cu vaccinarea și că nu va exista o modificare genetică.

”Schița introdusă ca ARN mesager în celule va fi folosită de un număr limitat de ori și apoi va fi degradată. Informația genetică, păstrată în nucleu sub forma de ADN, nu este modificată”, punctează cei de la CNCAV.

Broșura va fi împărțită duminică la biserică fiecărui enoriaș, dar o puteți citi sau descărca și de aici, de pe basilica.ro.

Citește și: 

Vaccinul Moderna asigură imunitate pentru un an! Ce spun reprezentanții companiei

Vaccinul Moderna ajunge miercuri în România

Mai multe